Plemeniti startup: 'Cilj nam je preduhitriti crni scenarij, a ne vlastita zarada'

Plemeniti startup: 'Cilj nam je preduhitriti crni scenarij, a ne vlastita zarada'

Tročlani tim iz zagrebačkog startupa 3DTech dokazao je da i sektori koji možda na prvi pogled, u ovoj krizi, mnogima izgledaju bespomoćni ipak uz malo kreative mogu pridonijeti borbi protiv pandemije.

Potaknuti dramatičnom situacijom u Italiji, tim iz 3DTech odlučio je svoje 3D printere prenamijeniti u proizvodnju Venturijevih cijevi za respiratore.

Preko noći

- Na ideju smo zapravo došli u četvrtak, a s proizvodnjom prvih primjeraka krenuli smo već u petak. Iskreno, i nama je sve ovo još uvijek novo, sve se dogodilo doslovno preko noći i još uvijek nemamo neki konkretan plan. Jedino što znamo je da želimo stupiti u kontakt s bolnicama i što je prije moguće testirati proizvod. Za sada smo stupili u kontakt s doktorom iz Rebra i Klinikom za tumore koji su nam rekli da se strpimo još dan-dva te da će nam tada javiti što im točno treba - kazao nam je Luka Biondić iz 3DTecha.

Kako objašnjava, već danima slušaju kako u Italiji nedostaje upravo jednokratnih cijevi zbog čega je ta zemlja u određenim trenucima suočena s teškim odlukama.

- Želimo učiniti sve što je u našoj moći da u Hrvatskoj preduhitrimo crni scenariji koji je zahvatio Italiju. Smatramo da već sada moramo stvoriti zalihe - dodao je.

Ovaj mladi startup koji je na tržištu prisutan tri godine, posljednjih godinu dana intenzivno surađuje s ordinacijama dentalne medicine za koje proizvode stomatološka pomagala poput prozirnih aparatića za zube. No, kako je sada i taj sektor zbog Covida-19 stavljen u drugi plan, svoj materijal odlučili su upotrijebiti za plemenitu svrhu.

Svoju ideju u petak su podijelili i na društvenim mrežama gdje su građane zamolili da im pomognu stupiti u kontakt s bolnicama, a veliku pomoć im pruža i zagrebački ZICER u kojem su smješteni.

- Spremni smo cijevi za respiratore dijeliti i besplatno. Nije nam u planu ovu situaciju iskoristiti za vlastiti profit. Sve što nam je potrebno za proizvodnju imamo, a od nadležnih bismo možda jedino tražili da nam nadomjeste trošak materijala. Otvoreni smo za sve opcije - nastavlja. Što se tiče proizvodnje, iz tvrtke ističu kako u jednom satu mogu producirati od 500 do 1000 primjeraka. Uz to, za sada imaju dovoljno sirovina za izradu nekoliko tisuća cjevčica, a Biondić objašnjava kako bi u slučaj nestašice morali materijal uvesti iz Nizozemske.

- Nadam se da do toga neće doći, ali u slučaj da nam ponestane sirovine, odmah bismo zatražili interventni uvoz. Mislim da nam je materijal u ovom trenutku najmanji problem - poručuje.

Slične teme:

Cijeli članak pročitajte na novac.hr

Utorak, 24.03.2020. / Matea Grbac, novac.hr