Plaća nije ista za sve koji su zbog izolacije otvorili bolovanje: sve ovisi o tome imate li ili nemate simptome, HZZO objasnio razliku

Plaća nije ista za sve koji su zbog izolacije otvorili bolovanje: sve ovisi o tome imate li ili nemate simptome, HZZO objasnio razliku

Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) osiguranicima koji su završili u izolaciji isplaćuje naknadu plaće za vrijeme privremene nesposobnosti, odnosno spriječenosti za rad. No, to se ne odnosi na sve, navodi Dnevnik.hr, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Kako je za navedeni portal otkrio glasnogovornik HZZO-a Nenad Korkut, sve ovisi o tome imate li simptome bolesti ili ne.

Naime, za one koji se u izolaciji nalaze jer su bili u bliskom kontaktu s Covid pozitivnom osobom, ali nemaju simptome bolesti, liječnik će bolovanje otvoriti pod šifrom D0. To znači da će se na teret HZZO-a isplatiti naknada plaće.

- To je zato jer ste zdravi, ali morate biti u kući i ne možete ići na posao - pojasnio je Korkut.

No, ako se simptomi zaraze ipak razviju, liječnik će bolovanje otvoriti pod šifrom A0 koja označuje da osoba ne može raditi jer je bolesna, bez obzira na to je li riječ o covidu ili drugoj bolesti.

U tom slučaju osiguranik nema pravo na naknadu plaće putem HZZO-a, već mu plaću isplaćuje poslodavac u skladu s kolektivnim ugovorom, kao da je riječ o bilo kojoj drugoj bolesti, piše Dnevnik.hr.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 03.02.2022.