Pitanje je kako će putničke agencije preživjeti bez nastavka mjere minimalne plaće

Pitanje je kako će putničke agencije preživjeti bez nastavka mjere minimalne plaće

Uz vaučere i moratorij na povrat, agencijama je zaštićeno 200 mil. kuna

Na vaučere umjesto povrata novca od hrvatskih putničkih agencija zasad je pristalo čak 80 posto klijenata, a mjerama vaučera i uvođenjem moratorija na povrat novca, agencijama je zaštićeno oko 200 milijuna kuna, otkrili su u Udruzi hrvatskih putničkih agencija (UHPA).

Ipak, turističkim agencijama promet je i dalje blizu nule, u poslovnice još nitko ne ulazi iako su se otvorile, a pitanje je kako će se preživjeti ako se ne produlji mjera minimalne plaće.

Usto, zbog opće neizvjesnosti danas je teže pronaći osiguravateljske kuće koje rado pristaju izdavati police za osiguranje jamčevine, što je zakonska obveza agencija. Na to je u svom otvorenom pismu upozorila ovih dana Sonja Lovrentjev, vlasnica manje zagrebačke agencije Obord koja se inače bavi organizacijom putovanja predškolaca, koja su u potpunosti stala do daljnjega.

“Osiguravatelji nam kažu da ne žele izdavati tu vrstu osiguranja, jer je rizik prevelik, no u slučaju da putničke agencije izdaju vaučere za putovanja ili prodaju putovanja bez valjane police osiguranja, posluju protivno Zakonu. Zato nam nije jasno hoće li vaučere moći izdavati samo one putničke agencije koje imaju trenutno valjanu policu osiguranja jamčevine, te što ako za vrijeme izdavanja vaučera agencija ima valjanu policu osiguranja, no ona prestaje važiti u novom terminu putovanja”, upozorava Lovrentjev.

Predsjednik UHPA-e Tomislav Fain potvrdio je da je UHPA upoznata s problemom jamčevnog osiguranja, i trenutno su u pregovorima s dvije osiguravateljske kuće koje će ga izdavati, konkretno to su Triglav i Adriatic osiguranje.

“Osiguravateljske kuće su privatne kompanije koje također procjenjuju vlastiti rizik, ali ipak smo uspjeli dogovoriti da se nastavi s policama, a osim police osiguranja Zakon omogućuje i bankovne garancije”, pojašnjava Fain.

Također, Fain je uvjeren da će Vlada udovoljiti zahtjevu UHPA-e da se za agencije produži mjera minimalne plaće dulje od 3 mjeseca, s napomenom da naknadu dobiju samo oni s padom prometa od 70 posto. Podsjeća da su agencije prve osjetile krizu i vjerojatno će biti zadnje koje će se iz nje izvući.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 22.05.2020. / www.poslovni.hr