Pevex ostvario rekordnu dobit u 2019., Uprava predlaže da 160,7 mil. kn zasad ostane u kompaniji

Pevex ostvario rekordnu dobit u 2019., Uprava predlaže da 160,7 mil. kn zasad ostane u kompaniji

Godišnja skupština 8. lipnja bitna i zbog novog imena, ali i prijedloga da se ostvarena rekordna dobit rasporedi u zadržanu dobit.

Predsjednik Uprave Pevexa Jurica Lovrinčević, odnosno njegova Uprava, za 8. lipnja sazvala je u sjedištu društva u Sesvetama redovnu skupštinu dioničara. Sudeći prema dnevnom redu, uz ‘verifikaciju’ izvješća za prošlogodišnje poslovanje i razrješnice te ostvareni rekordni rezultat (oko 22 milijuna kuna veća neto dobit nego u 2018.), dioničarima se predlažu i važne statutarne promjene koja se tiče novog imena tvrtke.

Tako će ovaj najveći hrvatski trgovački lanac neprehrambene robe koji je do nedavno poslovao pod imenom Pevec, na predstojećoj skupštini dioničara, očekivano, formalizirati i povodom novog imena pod kojim posluje bitne izmjene statuta kompanije, kako bi se i u ovom temeljnom pravnom aktu registriralo novo ime tvrtke Pevex. Predstojeće statutarne promjene inače su sedme po redu nakon što je uspješno provedeno restrukturiranje stečajnim preustrojem i izglasanog statuta u svibnju 2012.

Uprava Pevexa, pak, utvrdivši dnevni red skupštine na sjednici krajem travnja, odlučila se ipak za uobičajeni termin održavanja u prvoj polovici lipnja, dijelom i zato što se u njihovom primjeru pokazuje da se svojom fizičkom nazočnošću zbog sudjelovanja u radu skupštine u prosjeku odazove tek mali broj dioničara (uglavnom je glasovanje preko instituta punomoći). Uz pozitivna očekivanja glede stavljanja zdravstvene krize pod kontrolu i u lipnju, ove dioničke navike očito predstavljaju dodatni ‘poguranac’ za objavu poziva u redovnom terminu.

U pozivu se na dnevnom redu navodi ukupno sedam prijedloga odluka, pa nakon razmatranja financijskih izvješća za 2019. i Pevexove dioničare čeka odluka o upotrebi neto dobiti ostvarene prošlogodišnjim poslovanjem sukladno korona krizi: dobit poslije oporezivanja utvrđena u iznosu od 160,7 milijuna kuna, kako predlažu Uprava i Nadzorni odbor, raspoređuje se u zadržanu dobit, dok se isplata dividende za koju je lani bilo raspoređeno blizu 100 milijuna kuna čini se odgađa za bolja vremena.

Članak je prenesn s portala poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 06.05.2020. / www.poslovni.hr