Pet savjeta za osobe s invaliditetom

Svi koji su se ikada našli u situaciji da traže posao znaju da to i nije uvijek lako. Mnoge prepreke stoje na našem putu do posla, a osobama s invaliditetom neke od njih je ponekad skoro i nemoguće prevladati. Ipak postoji nekoliko načina da se prepreke izbjegnu.

Na našem tržištu nikome nije lako naći posao, a za osobe s invaliditetom ta potraga može biti posebno teška.

Ljudi su skloni predrasudama pa se i poslodavci mogu osjećati nelagodno u slučajevima kada se za oglašeno radno mjesto prijavi osoba s invaliditetom. Kod mnogih se poslodavaca može pojaviti i zabrinutost da invaliditet u jednom području može biti prenesen i na druga područja.

Ukoliko ste i sami bili suočeni s ovakvim ili sličnim predrasudama od strane poslodavaca, primijenite slijedeće savjete kako vam invaliditet ne bi stajao na putu za dobivanje posla.

1. Fokusirajte se na ono što možete - ne na ono što ne možete.

Svi tražitelji posla moraju uvjeriti poslodavca da su dorasli zahtjevima posla. Mislite i govorite pozitivno, neka vaš invaliditet ne bude prepreka u vašem zapošljavanju.
Poslodavcima su uvjerljivije osobe koje nude detaljne planove nego one koje samo kažu „Naravno, mogu to učiniti". Zato uvijek objasnite ne samo da možete odraditi posao, nego i kako.

2. Raspravljajte samo o neophodnim stvarima vezanim za vaš invaliditet

Ako vas pozovu na intervju na petom katu bez dizala, a ne možete se uspeti stubama, morat ćete to objasniti unaprijed. Međutim, u većini slučajeva, što duže odgađate otkrivanje invaliditeta, to bolje.
Ukoliko je vaš invaliditet vidljiv, najbolje bi bilo u kratkim crtama dati do znanja o čemu se radi i brzo prijeći na opisivanje načina na koji ćete obavljati posao. Morate se suočiti s vašim invaliditetom i istaknuti činjenicu da on ne utječe na vašu sposobnost obavljanja posla.

3. Pokažite, nemojte samo pričati

Istaknite prijašnja radna mjesta, a ukoliko ne postoje, tada spomenite stažiranja, prakse ili volontiranje. Pokažite da možete obavljati posao. Ovo pravilo vrijedi za sve tražitelje posla, a posebno za osobe s invaliditetom.

4. Budite samouvjereni

Vaš stav ima veliki utjecaj na to hoćete li dobiti posao ili ne.
Ukoliko ste nesigurni zbog svojeg invaliditeta ili mislite da nemate dovoljno vještina za obavljanje posla, pokušajte podići svoje samopouzdanje prije dolaska na intervju. Ako nikada prije niste radili sjetite se vještina koje ste naučili baveći se raznim hobijima. Na taj način shvatit ćete da imate puno više vještina nego što ste mislili.

5. Educirajte se

Dodatna edukacija i rad na osobnom razvoju bitni su faktori koji uvelike utječu na zapošljavanje. Kako bi povećali izglede da se zaposlite na željenom radnom mjestu ulažite više u sebe i svoje znanje. Tečajevi specijalizirani za osobe s invaliditetom nude se u raznim ustanovama za obrazovanje. Neke od njih potražite na portalu specijaliziranom za oglašavanje ustanova za obrazovanje www.edukacija.hr.

Ponedjeljak, 13.07.2009.