Ovo su uvjeti za nakndadu od 800 kuna za one bez prava na mirovinu

Ovo su uvjeti za nakndadu od 800 kuna za one bez prava na mirovinu

Saborski bi zastupnici do ponedjeljka trebali izglasati zakon o uvođenju nacionalne mirovine, odnosno “nacionalne naknade za starije osobe”, koja će se početi isplaćivati od početka iduće godine

Nacionalna mirovina bit će 800 kuna, a namijenjena je ljudima starijima od 65 godina koji nisu bili formalno zaposleni ili imaju manje od 15 godina staža te nemaju minimalan uvjet za mirovinu.

Vlada procjenjuje da u Hrvatskoj mirovinu ne prima približno 60.000 osoba starijih od 65 godina, većinom žena, ali tek bi svaka treća osoba među njima mogla zadovoljiti dva osnovna preduvjeta za isplatu.

Prvi je dvadeset godina neprekinutog boravka u Hrvatskoj, a drugi da žive s manje od 800 kuna legalnog prihoda po članu kućanstva. Primjerice, dvočlano kućanstvo u kojemu suprug prima 2000 kuna mirovine, a supruga ništa, neće moći računati na dodatnih 800 kuna ženine nacionalne mirovine jer probijaju cenzuse.

Nacionalna naknada za starije od 800 kuna identična je iznosu socijalne pomoći koju prima oko 72 tisuće socijalno najugroženijih građana (među kojima je i oko osam tisuća starijih od 65 godina). Vjeruje se da će novo pravo obuhvatiti 20 tisuća novih primatelja jer su kriteriji za socijalnu pomoć stroži te osim dohodovnog uzimaju u obzir i imovinski cenzus.

Novo pravo neće moći ostvariti ni primatelji uzdržavanja temeljem ugovora o uzdržavanju te osobe smještene u ustanovu socijalne skrbi na teret države.

Nova nacionalna mirovina bit će oko 220 kuna niža od najniže mirovine za 15 godina staža.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen iz Večernjeg lista.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 15.05.2020. / www.vecernji.hr