Otvorili su stečaj Uljanika d.d.: 'Nema mogućnosti druge odluke'

Otvorili su stečaj Uljanika d.d.: 'Nema mogućnosti druge odluke'

Trgovački sud u Pazinu u petak je odlučio otvoriti stečaj Uljanika d.d., krovnog društva Uljanika grupe i stopostotnog vlasnika 11 tvrtki u okviru grupe i većinskog vlasnika 3. maja

Uljanik d.d. krovno je društvo Uljanik grupe i stopostotni vlasnik 11 tvrtki u okviru grupe, a većinski je vlasnik i riječkog 3. maj Brodogradilišta, u kojemu drži 87 posto dionica. 

Sudac Damir Rabar rekao je kako nema olakotnih okolnosti, nema prostora da se situacija u tvrtki poboljša. 

Predsjednik Uprave Uljanika Emil Bulić istaknuo je kako od kineskih partnera nije pristigla nikakva ponuda osim najave dolaska tehničkog tima njihovim inženjera radi razmatranja buduće tehničke suradnje. 

Po riječima suca Rabara, ta suradnja može se ostvariti i nastaviti i u stečaju.   

Već šest članica Uljanika u stečaju

Do sada je šest članica Uljanik grupe završilo u stečaju - sredinom travnja otvoren je stečaj Uljanik Proizvodnje opreme, početkom svibnja otvoren je i zaključen stečaj Uljanik Poslovno informacijskih sustava, od prošlog tjedna u stečaju su i Uljanik TESU i Uljanik Strojogradnja Diesel, a od početka ovoga Uljanik Brodogradilište i Uljanik Shipbuilding Computer Sistems (USCS).

Prijedlog za otvaranje stečaja nad Uljanikom d.d. podnijela je 5. ožujka Fina i to zbog evidentiranih neizvršenih osnova za plaćanje u neprekinutom razdoblju od 120 dana, a račun je tada bio blokiran zbog dugovanja u iznosu od 28,2 milijuna kuna.

No, taj dug raste te je, po podacima iznijetim na ročištu početkom svibnja, tada iznosio oko 60 milijuna kuna.

Inače, Uljanik d.d. ima oko 30 zaposlenih. Najviše zaposlenih u grupi ima Uljanik Brodogradilište, 1.118 koji sada čekaju stečajnog upravitelja koji će im uručiti i otkaze ugovora o radu.

Hoće li u stečaj i 3. maj Brodogradilište, koje trenutno ima oko 800 zaposlenih, znat će se na ročištu koje je na Trgovačkom sudu u Rijeci zakazano za 5. lipnja. 


Cijeli članak dostupan na: 24sata.hr

Petak, 17.05.2019.