Ostajemo bez zidara: Iako ih tržište traži, mi ih školujemo sve manje 

Ostajemo bez zidara: Iako ih tržište traži, mi ih školujemo sve manje 

Unatoč velikoj potražnji poslodavaca, zidari u Hrvatskoj pali su na porazne brojke. Lani je Ministarstvo obrazovanja planiralo upis 120 učenika, a uspjelo ih se upisati 36, od čega šestero učenika s teškoćama.

U novoj školskoj godini Hrvatska je spremna školovati 82 zidara, a ravnatelji škola očekuju isti problem - neće ih se toliko upisati.

Zbog slabašnog interesa za deficitarno trogodišnje zanimanje, kojemu ne pomažu ni stipendije, škole postupno gase ovaj program. Prije 15 godina zidari su se mogli školovati u 22 grada, a sada se zanimanje nudi u njih deset.

Prema odluci o upisu 2005./06., srednje škole primale su 308 zidara. Program se nudio od Pule i Rijeke, Zagreba, Zadra i Splita, pa do Bedekovčine, Varaždina, Čakovca, Đurđevca, Križevaca, Virovitice, Požege, Pakraca, Osijeka, Đakova, Našica, Vinkovaca, Vukovara, Slavonskog Broda, Siska, Karlovca, Čabra...

Spajanje razreda

Školovanje za zidara u idućoj školskoj godini 2019./20. moguće je u deset škola u Hrvatskoj i u niti jednoj upisna kvota ne prelazi brojku od 10. Toliko ih ukupno može upisati i Zagreb, točnije, jedina škola u gradu koja uopće ima u ponudi taj program - Obrtnička i industrijska graditeljska. Pritom bi popunjavanje svih deset mjesta, kaže ravnatelj, bilo ravno čudu. S druge strane, Zagrebačka županija uopće ne nudi taj program.

Cilj svakog ravnatelja je dostići magičnu brojku šest upisanih, nakon čega se spajaju u razred srodnih zanimanja (keramičar, monter suhe gradnje i sl.). Ako je ispod šest kandidata za upis, program se zatvara, a eventualne kandidate prebacuje se u druge smjerove. To se već dogodilo zagrebačkoj Obrtničkoj i industrijskoj graditeljskoj školi prije tri godine.

- Zidar je kralj građevinarstva, ali nitko već godinama ne uspijeva popuniti i te male kvote. Ako ja u Zagrebu ne uspijem upisati deset zidara, tko onda može? Interesa nema, djeca i roditelji to ne žele, stipendije propadaju, iako puno radimo na promociji. Dijelom je tu krivnja i na poslodavcima jer su godinama nudili niske plaće, pa su nam radnici otišli.

Sada svaki tjedan zovu školu i pitaju imamo li gotovih zidara, a kada ih pitam hoćete li učenike primiti na praksu, kažu - tko će čekati tri godine da se odškoluju. Naši završeni građevinci kod pojedinih poslodavaca u Zagrebu sada znaju dobivati i 1200 eura početničke plaće - objašnjava ravnatelj škole Anto Vidović.


Ostatak članka pročitajte na: jutarnji.hr

 

Srijeda, 05.06.2019.