Optimizam u Dalmaciji: Broj rezervacija snažno raste, prvi turisti stižu kroz mjesec dana

Optimizam u Dalmaciji: Broj rezervacija snažno raste, prvi turisti stižu kroz mjesec dana

SPLIT - Primili smo više rezervacija u posljednjih tjedan dana nego u zadnjih šest mjeseci, ali ne treba biti euforičan jer iza nas je razdoblje potpune stagnacije. Istina, to su rezervacije koje se mogu otkazati do nekoliko dana prije dolaska, ali krenulo je.

Rezervira se smještaj već za drugu polovicu lipnja, kao i za cijelo ljeto. Puno je upita gostiju i svi traže informacije o epidemiološkim uvjetima ulaska i povratka u svoju zemlju. Najviše ih zanima u kojoj je Hrvatska "boji“ na epidemiološkoj karti Europe jer o tome im ovise uvjeti povratka i moguća karantena kod kuće. Valjda će se sada i u tom pogledu stvari popravljati pa će biti lakše - kaže za Slobodnu Dalmaciju vlasnik agencije za posredovanje u turističkom iznajmljivanju obiteljskog smještaja.

Jedra optimizma za ovogodišnju sezonu pogurala je i Njemačka, čiji je Institut "Robert Koch" upravo uklonio Hrvatsku s "tamnocrvene" liste visokorizičnih zemalja od koronavirusa. Tako se Hrvatska službeno od nedjelje u ponoć više ne smatra područjem visokoga rizika, nego rizičnim područjem (crvena boja), priopćio je institut. To znači da putnici iz Hrvatske nakon dolaska u Njemačku uz predočenje negativnog testa na koronavirus ili potvrde o cijepljenju, neće morati u obaveznu karantenu od 10 dana kao do sada. Za avioputnike ostaje obveza negativnog testa prije ukrcavanja na let. Od njega su oslobođeni oni koji su cijepljeni s dvije doze protiv koronavirusa ili su preboljeli COVID-19.

- Važno je da smo prije kraja svibnja stigli u "rizičnu" zonu tako da s poboljšanjem epidemiološke situacije dođemo u još bolju poziciju. Odmah nakon najave da nismo više visokorizični, pojačali su se upiti i informacije potencijalnih gostiju, koji sada znaju da ne moraju u karantenu nakon povratka u Njemačku. Većina gostiju računa na dolazak automobilom na Jadran jer se termin početka avioletova stalno pomiče. Praznike za blagdan Duhova koji su upravo u tijeku u Njemačkoj većina Nijemaca ili ostaje kući ili idu prema Austriji i Italiji – kaže Romeo Dragicchio, direktor HTZ-a u Njemačkoj.

Treba znati da su u Njemačkoj još uvijek zatvoreni hoteli, a u restorane koji rade može se samo s predočenjem PCR testa, pa su Nijemci, iako željni putovanja, još uvijek jako oprezni kod odabira zemlje za ljetovanje.

Ostatak pročitajte na seebiz.eu

Ponedjeljak, 24.05.2021. / SEEbiz / Slobodna Dalmacija, seebiz.eu