Odljev radnika u Austriju ugrožava hrvatske, ali i njemačke tvrtke

Odljev radnika u Austriju ugrožava hrvatske, ali i njemačke tvrtke

Poslovni sustav Ingra-DET, te Radnik i ĐĐ Montaža traže punu primjenu sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i zaštitu interesa hrvatskih poduzetnika.

S prvim danom srpnja 2020. počinje puna sloboda kretanja, rada i kapitala za hrvatske državljane u EU pa tako i u Austriji. Ta će promjena imati velik utjecaj na hrvatsko gospodarstvo i odljev radnika, a posebno u županijama na sjeveru Hrvatske.

Kako bi raspravili o utjecaju otvaranja austrijskog tržišta, početkom ove godine u Oberhausenu su se okupili predstavnici poslovnog sustava Ingra-DET, te tvrtki Radnik Križevci i Đuro Đaković Montaža Slavonski Brod.

Na tom je skupu procijenjeno da će puna sloboda kretanja izazvati smanjenje hrvatske radne snage u Njemačkoj za 30 posto, ali i odljev između 20 i 40 posto radnika iz Međimurske i susjednih županija.

Rečeno je da se time ugrožava djelatnost njemačkih tvrtki, kao i hrvatskih tvrtki u Hrvatskoj i Njemačkoj. Tom je prilikom zatražena puna primjena Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, kao i provođenje informativne akcije prema hrvatskim radnicima i tvrtkama radi upoznavanja s propisima poslovanja u Austriji.

Također je najavljeno otvaranje gospodarskog interesnog udruženja sa sjedištem u Austriji, radi zaštite interesa hrvatskih tvrtki. A Vlada RH, županije i općine na sjeveru Hrvatske pozvane su na dodatne investicije u tehnologiju i poticaje za zapošljavanje, kako bi se prosječna plaća digla na razinu između 1000 i 1500 eura, čime bi se zaustavilo iseljavanje.

Odnosi daleko od jednostavnih

Na temu liberalizacije austrijskog tržišta rada u petak je u Ludbregu održan još jedan sastanak, na kojem je ponovno sudjelovao i Zoran Andročec, direktor Gospodarsko-interesnog udruženja Ingra-DET. Andročec već dulje vrijeme koristi svaku priliku da upozori na izazove 1. srpnja za hrvatsko gospodarstvo.

“Konačnom otvaranju Austrije za slobodno zapošljavanje hrvatskih državljana i rad hrvatskih tvrtki prethodi snažna kontrakcija tamošnjega tržišta rada, s valom otpuštanja i mjerama za potporu poslodavcima, a koja prethodi jesenskom i zimskom dodatnom valu zatvaranja poduzeća, stečajeva i dodatnom otpuštanju.

Naravno, naši odnosi sa Saveznom Republikom Austrijom su tradicionalni i vrlo prijateljski, ali daleko su od jednostavnih.

Austrijanci su najvažniji investitori u ključne sektore Republike Hrvatske, ponajprije bankarstvo, dugoročni su nam partneri u industriji, a ogromni kapital raznovrsnog i ne-EU podrijetla koji se plasira kroz Austriju dostupan je i za daljnje investicije. Karte su postavljene, Hrvatska ima slabiju ruku, a treba igrati pametno”, upozorava Zoran Andročec...

Ostatak vijesti pročitajte na poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 26.05.2020. / poslovni.hr