Od 1. lipnja kreću covid-putovnice, ministar objavio detalje

Od 1. lipnja kreću covid-putovnice, ministar objavio detalje

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović govorio je danas na presici Stožera o digitalnim zelenim potvrdama, tzv. covid-putovnicama

"To nisu putovnice, nemojmo to drugačije zvati, to su digitalne zelene potvrde koje se odnose na olakšavanje putovanja", kazao je Božinović.

"One će biti interoperabilne i omogućit će graničnu provjeru i priznavanje potvrda o cijepljenju, preboljenju i testiranju. Politička rasprava je održana na sastanku Vijeća za opće poslove 23. ožujka, kao i na sastanku Europskog vijeća. 28. travnja je Europski parlament dao jasnu podršku prijedlozima, a portugalsko predsjedništvo je pripremilo kompromisne prijedloge. Počinje proces trijaloga, koji bi se trebao dovršiti u roku tjedan ili dva. Zatim slijedi jezično usklađivanje i usvajanje uredbe polovicom lipnja.

Hrvatska je među članicama koje pilotiraju izradu tehničkog rješenja, što znači da smo u naprednoj fazi izrade nacionalnog tehničkog rješenja te da smo spremni za njegovo testiranje s drugim članicama na platformi EU. Treba naglasiti bazu, preciznost i upisivanje svih podataka s obzirom na to da će se potvrde izdavati na temelju baza osoba koje su preboljele covid-19 u zadnjih 180 dana, koje su testirane u zadnjih 48 sati i osoba koje su cijepljenje", kazao je Božinović.

"Potvrde će se izdavati u PDF-u, građani će moći zahtjeve predati putem sustava e-Građani, a potvrde će im se dostavljati u korisničke pretince. Potvrde u fizičkom obliku izdavat će se u 150 ispostava Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Verifikacija će se provoditi putem očitavanja QR kodova, a na granične prijelaze već je raspoređeno 250 čitača potvrda. Nadogradit će se i stranica entercroatia.mup te bi se putem nje omogućile najave dolaska stranih državljana. To bi pridonijelo skraćivanju vremena za prolazak graničnih procedura", objašnjava Božinović.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala index.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 07.05.2021. / www.index.hr