Očekuje se tri posto više turističkih dolazaka

U vrhunac ovogodišnje turističke sezone Hrvatska ulazi s puno optimizma s obzirom na stabilnu situaciju na većini inozemnih tržišta te je realno očekivanje da godina završi s planiranih 3 posto više turističkih dolazaka i 2 posto više noćenja.

Zaključak je to sa današnje sjednice Sabora Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u sklopu koje su dodijeljene tradicionalne godišnje Hrvatske turističke nagrade za životno djelo i nagrade 'Anton Štifanić'.


Ministar turizma Damir Bajs i predsjednik Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić, foto: Cropix

Podsjetivši da je u dosadašnjem tijeku sezone bilo očekivanih i uspona i padova, s primjerice odličnim svibnjem i nešto lošijim lipnjem, ministar turizma i predsjednik HTZ-a Damir Bajs naglasio je da u srpanj turistička Hrvatska ulazi s 'pozitivnom nulom' i bez većih minusa.

Direktor Glavnog ureda HTZ-a Niko Bulić istaknuo je pak da su za uspješan ishod cijele sezone presudni srpanj i kolovoz, u kojima se ostvari više od 60 posto ukupnih godišnjih noćenja, odnosno dvostruko više nego tijekom prvih šest mjeseci.

S obzirom na dobre najave i buking s pojedinih tržišta očekuje da će se tijekom ta dva ljetna mjeseca nadoknaditi minusi iz šest mjeseci sa nekih tržišta, pri čemu je posebno istaknuo njemačko, austrijsko i talijansko.

Iz te tri zemlje, koje su vrlo važne za hrvatski turizam, u prvih je šest mjeseci ove godine bilo u prosjeku 2 do 5 posto manje dolazaka i noćenja. U nastavku sezone važnu će ulogu imati i individualni dolasci s tih i drugih tržišta, a posebno dobre rezultate s dvoznamenkastim porastima u odnosu na lani ove bi godine mogli zabilježiti iz Japana, Španjolske, Poljske, Nizozemske i iz Skandinavije.

Bulić je Sabor HTZ-a izvijestio i da je u završnici izrada Strateško marketinškog plana hrvatskog turizam 2008.-2011. čije će prve postavke biti predstavljene 18. srpnja na sjednici Turističkog vijeća HTZ-a u Umagu.

Taj plan prema narudžbi HTZ-a izrađuje španjolska tvrtka THR iz Barcelone u partnerstvu s zagrebačkom tvrtkom Horwath Consulting.

Sabor HTZ-a završio je dodjelom godišnje Hrvatske turističke nagrade za životno djelo Đeniu Radiću, koji je cijeli radni vijek do umirovljenja proveo u porečkoj tvrtki Plava laguna, te godišnjih turističkih nagrada 'Anton Štifanić' za 2007.

U kategoriji pojedinca tu je nagradu dobio Ivan Mišetić, čelni čovjek Croatia Airlinesa i dugogodišnji član Turističkog vijeća HTZ-a, dok su nagrade u kategoriji tvrtke i/ili ustanova dobili Grad Đakovo i njegova Turistička zajednica za Smotru folklora 'Đakovački vezovi' te malološinjska tvrtka Jadranka d.d.

Hina/tportal.hr

Srijeda, 09.07.2008.