Objavljen najviši i najniži mogući tečaj eura nakon ukidanja kune

Objavljen najviši i najniži mogući tečaj eura nakon ukidanja kune

Europska središnja banka objavila je analizu u povodu ulaska Hrvatske u Europski tečajni mehanizam (ERM) koji će trajati najmanje dvije godine prije konačnog uvođenja eura

Hrvatska kuna uključena je u ERM po središnjem tečajnom paritetu od
7,5345 kuna za 1 euro, što odgovara tržišnom tečaju u vrijeme njezina uključivanja 10. srpnja ove godine.

No, to ne znači da će na dan kad Hrvatska uvede euro i ukine kunu vrijediti baš taj tečaj. Europska banka naglašava kako je ERM “multilateralni sporazum s fiksnim, ali prilagodljivim tečajevima koji predviđa središnji tečajni paritet te standardni raspon fluktuacije od ±15 posto”.

To znači da na dan uvođenja euro može vrijediti u rasponu od 6,40 do 8,66 kuna. U tom razdoblju moguće su “intervencije središnje banke na graničnim vrijednostima dogovorenoga raspona fluktuacije”.

Tečaj od 8,66 kuna, primjerice, pogodovao bi izvoznicima, ali ne bi građanima i tvrtkama koji otplaćuju kredite u eurima ili kunama jer bi im rate preko noći skočile za 15 posto.

U analizi Europske središnje banke naglašava se kako je globalna financijska kriza dovela do korekcije razine cijena i troškova u Hrvatskoj, pa su “razine cijena sada u velikoj mjeri u skladu s razinama dohotka”.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala danica.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Tagovi: euro, tečaj, Hrvatska
Ponedjeljak, 17.08.2020. / danica.hr