NOVO: Hrvatska u godini dana izgubila 2,2% zaposlenih, a pala je i nezaposlenost

NOVO: Hrvatska u godini dana izgubila 2,2% zaposlenih, a pala je i nezaposlenost

Krajem veljače u Hrvatskoj je bilo 1,5 milijuna zaposlenih, što je 0,6 posto manje nego u siječnju i 2,2 posto manje nego u veljači lani, dok je stopa registrirane nezaposlenosti od 9,7 posto na mjesečnoj razini pala za 0,1 postotni bod, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Po podacima DZS-a, u veljači je u Hrvatskoj bilo 1.506.732 zaposlenih, što je za 8.556 osoba ili za 0,6 posto manje nego krajem siječnja, piše  portal N1. Na godišnjoj razini broj ukupno zaposlenih je pao za 2,2 posto. U pravnim osobama bilo je zaposleno 1.305.229 osoba, što je za 8.885 osoba ili 0,7 posto manje nego mjesec dana prije. U odnosu na isti mjesec lani pad je iznosio je 2,4 posto.

Na godišnjoj razini najizraženiji pad broja zaposlenih zabilježen je u turizmu i ugostiteljstvu. Naime, pravne osobe u pružanju smještaja te pripreme i usluživanja hrane krajem veljače ove godine zapošljavaju 15,1 posto manje radnika nego krajem veljače prošle godine. Osjetniji pad, za 12,7 posto, zabilježen je i u djelatnosti poslovanja nekretninama, dok djelatnosti s najvećim brojem zaposlenih, prerađivačka industrija i trgovina na veliko i malo, bilježe padove za 3,5 posto odnosno 3,8 posto.

Od ukupno 19 područja djelatnosti za koje DZS objavljuje podatke, njih šest je krajem veljače ove godine zapošljavalo više radnika nego krajem istog mjeseca lani.

Po podacima koje DZS preuzima od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), krajem veljače u evidenciji Zavoda bilo je registrirano 162.386 nezaposlenih osoba, što je na mjesečnoj razini pad za 1,8 posto, a na godišnjoj rast za 17,7 posto. Po podacima HZZ-a, krajem veljače je u evidenciji nezaposlenih bilo 2.959 osoba manje nego krajem siječnja.

Stopa registrirane nezaposlenosti, koja se izračunava kao odnos nezaposlenih prema ukupnome aktivnom stanovništvu, u veljači je tako iznosila 9,7 posto, što je za 0,1 postotni bod manje nego u siječnju godine, pokazuju podaci DZS-a.


Izvor: Portal N1

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 29.03.2021.