Novi predmet u školama: Priprema učenika kroz svih 8 razreda osnovne škole za tržište rada budućnosti

Foto: DepositPhotos

Novi predmet u školama: Priprema učenika kroz svih 8 razreda osnovne škole za tržište rada budućnosti

Nastavni predmet Informacijske i digitalne kompetencije (IDK) za osnovne škole, prema nacrtu eksperimentalnog kurikuluma Ministarstva znanosti i obrazovanja koji je objavljen na portalu esavjetovanje učio bi se i poučavao u svih osam razreda osnovne škole, a satnica bi iznosila 35 sati godišnje. Međutim, u prvim zasad objavljenim komentarima već je vidljivo da je težište javnosti na bitno većoj satnici, odnosno da se ovaj predmet izvodi 70 sati godišnje u svim razredima.

Tri su domene u kojima Ministarstvo znanosti i obrazovanja želi realizirati ciljeve eksperimentalnog kurikuluma nastavnoga predmeta Informacijske i digitalne kompetencije (IDK) za osnovne škole – to su Informacijska i medijska pismenost, Komunikacija, suradnja i sigurnost te Digitalni sadržaji, računalno razmišljanje i tehnologije u nastajanju.

Svrha ovog eksperimentalnog kurikuluma prema nacrtu koji je objavljen na javnom portalu eSavjetovanje je osposobljavanje učenika osnovne škole za uporabu digitalnih tehnologija, kako navode, u obrazovnom procesu, kao i u svakodnevnom životu.

“Nacionalni okvirni kurikulum definira digitalnu kompetenciju kao jednu od 8 temeljnih kompetencija koje bi trebao imati svaki učenik na kraju svog školovanja. Program Vijeća Europske unije Digitalna Europa snažno podupire ulaganja u superračunalstvo, umjetnu inteligenciju, kibersigurnost, napredne digitalne vještine te uvođenje i dostupnost digitalnih tehnologija. Također, Akcijski plan za digitalno obrazovanje do 2027. kao politička inicijativa EU-a podupire države članice u održivom i djelotvornom prilagođavanju sustava obrazovanja i osposobljavanja digitalnom dobu. Time stjecanje informacijskih i digitalnih kompetencija postaje jednim od najvažnijih odgojno-obrazovnih prioriteta u cilju pripreme učenika današnjice za život i tržišta rada budućnosti”, ističe se u Nacrtu.

Primjerice kad je riječ o strukturi s početka teksta, u domeni Digitalni sadržaji, računalno razmišljanje i tehnologije u nastajanju naglasak je na korištenju digitalnih alata te razvoju umjetne inteligencije i njenog utjecaja na život čovjeka. Aktivnosti i sadržaji ishoda iz ove domene razvijaju kreativnost, inovativnost, stvaralaštvo i poduzetnost te daju vrijedna znanja koja se mogu ugraditi, kako navode, u budući profesionalni život.

Ostatak vijesti pročitajte na poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 09.05.2023. / poslovni.hr