Novca je sve više na tekućim računima, a sve manje u oročenoj štednji

Novca je sve više na tekućim računima, a sve manje u oročenoj štednji

Građani zbog epidemije mijenjaju svoje navike - sve je više novca na tekućim računima građana, a sve ih se manje odlučuje za oročenu štednju.

U vrijeme pandemije mnogo se toga promijenilo. Dio zaposlenih radi od kuće, dio prima minimalnu plaću. Nema proslava, svadbi, izlazaka... sve se to osjeti i u prodaji odjeće, piše HRT.

- Prometi u trgovinama koji su sredina i malo ispod cjenovnog ranga rastu, i tu imamo rast čak zadnjih tjedana do 35 posto, dok u trgovinama iznad srednjeg ranga imamo stagnaciju koja je krenula prema padu - kaže Denis Čupić, upravitelj trgovačkog centra Westgate.

I u bankama primjećuju da rastu iznosi koje građani imaju na tekućim i žiroračunima. Jednim dijelom posljedica je to niskih kamatnih stopa na oročenu štednju, koja se gotovo i ne isplati. No velikim dijelom, posljedica je to epidemiološke situacije.

Nemogućnost putovanja i normalnog života svakako je kod mnogih s većim primanjima donijela uštedu na računima.

- To je dobra stvar, jer u slučaju normalizacije, postoji izvor sredstava za kućanstva, da počnu više trošiti što će dići BDP, odnosno to će omogućiti brži oporavk BDP-a - prognozira Boris Vujčić, guverner Hrvatske narodne banke.

A rast potrošnje, turizma i ugostiteljstva, pa posredno i BDP-a, i ove će godine, baš kao i lani, najvećim dijelom ovisiti o trajanju epidemije, ograničenja i neizvjesnosti.


Izvor: HRT

 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 09.04.2021.