Nova hrvatska zrakoplovna kompanija važna za razvoj turizma

Nova hrvatska zrakoplovna kompanija važna za razvoj turizma

Zrakoplovne kompanije i hoteli trebaju bili važni alati u razvoju turizma. Naime, oni su preduvjeti za dolazak gostiju koji će svoj novac trošiti na turističkom odredištu.

Smatra to Stjepan Bedić, predsjednik uprave ETF Airwaysa, nove hrvatske zrakoplovne kompanije specijalizirane za charter letove, tj. letove koje zakupljuju turističke agencije, te druge letove po narudžbi među kojima su i oni drugih zrakoplovnih kompanija.

Tvrtka ETF Airways osnovana je u jeku pandemije krajem prošle godine i trenutačno u svojoj floti ima dva Boeingova zrakoplova. Najviše letova ima iz Prištine prema Njemačkoj i skandinavskim zemljama.

„Prije pandemije „lessori“, iznajmljivači aviona, sa startupovima se uopće nisu htjeli razgovarati, a kad su prošle godine mnogi avioni prizemljeni, „lessori“ su se doslovce tukli za nas. U našu su se korist promijenili i uvjeti po kojima smo mogli unajmiti zrakoplove. Cijena depozita bila je manja i sada plaćamo avione po satu onoliko koliko odletimo. Pojavila se mogućnost da formiramo fantastičan tim i pronašli smo investitore. Tako smo osnovali ETF Airways“, kazao je Bedić u emisiji Poduzetnički mindset.

On je jedan od trojice pilota s bogatim iskustvom koji su u tvrtku investirali svoje znanje, iskustvo i novac. Uz njega tu su Marko Banković i Dragan Stefanovski. Najveći investitori u tvrtku su Velimir Šonje, Ratko Bajakić i Zdenko Adrović koji sada sjede u nadzornom odboru ETF Airwaysa. Temeljni kapital tvrtke je 7,5 milijuna kuna.

„Nama je cilj da tvrtka za pet godina ima vrijednost i da rastemo. U prvoj fazi cilj nam je da flota naraste na sedam aviona“, otkrio je Bedić te dodao da se tvrtka sada zadovoljava i manjim poslovima koje velike kompanije ne mogu ili ne žele prihvatiti.
Prve poslove tvrtka je dobila zahvaljujući svojim pilotima.

„U avijaciji sve počiva na povjerenju. Naši klijenti poznaju nas dvadesetak godina. Prvi smo ugovor potpisali i prije nego što nam je prvi avion došao, i to na godinu dana! To je stvar tima, reputacije i snalažljivosti“, rekao je Bedić.
Govoreći o osnivanju tvrtke pohvalio je Agenciju za civilno zrakoplovstvo. U izuzetno zahtjevnoj situaciji ta je agencija tvrtki stalno bila dostupna te joj izlazila ususret i izvan redovnog radnog vremena.

Od države Bedić očekuje drugačiji pristup turizmu.

„Hrvatska bi trebala surađivati sa stranim turističkim agencijama. One već imaju razrađene kanale promidžbe, a Hrvatska bi im trebala pružati logističku pomoć. Tada bi efekt bio mnogo veći! Turizam treba biti jedan zajednički proces gdje nije bitno da svaka karika u lancu zarađuje, nego da zarada postoji kad se pod svime podvuče crta“, kazao je Bedić te istaknuo dobar primjer Turske.

Emisija Poduzetnički mindset medijske platforme Poduzetnik do kraja kolovoza premijerno se prikazuje svakog drugog petka u 10 sati na portalu Novac.hr Jutarnjeg lista. Voditelj je Saša Cvetojević, a urednica Dunja Trojan.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 30.07.2021.