Nizozemac ima ideju za koju tvrdi da bi Hrvatskoj donijela 500 milijuna kuna mjesečne zarade

Nizozemac ima ideju za koju tvrdi da bi Hrvatskoj donijela 500 milijuna kuna mjesečne zarade

Nizozemac sa splitskom adresom Jan de Jong ima ideju kako Hrvatska mjesečno može zaraditi 500 milijuna kuna

Želi da Hrvatska krene izdavati vize za digitalne nomade koje bi omogućile svima koji zarađuju preko 3500 eura mjesečno, a da nisu vezani uz rad u tvrtki, već da mogu raditi na daljinu, da upravo za neki period života odaberu Hrvatsku. Međutim, ističe, ne oporezuju plaće u Hrvatskoj, već u onim državama u kojima se nalazi tvrtka za koju rade.

O tome je Jan de Jong već pisao i na svom LinkedIn profilu gdje ga prati tisuće ljudi koji su masovno reagirali na njegovu ideju da Hrvatska postane novi "raj za digitalne nomade", a nedavno je uputio i pismo premijeru Andreju Plenkoviću. U pismu ga upoznaje s tim projektom ta navodi zbog čega bi bilo dobro da se Hrvatska povede za Estonijom, prvom zemljom u EU koja je tako nešto pokrenula.

Naime, Estonija je ovaj mjesec objavila da kreće s izdavanjem viza za digitalne nomade. Riječ je o zaposlenicima tvrtki koje dopuštaju rad na daljinu, a Estonija im omogućuje da rade iz njihove države do godinu dana, s tim da su te vize prvenstveno orijentirane na radnike koji nisu državljani EU. Vlada Estonije je pokrenula web stranicu na kojoj je sve objašnjeno.

U Estoniji tako morate pružiti dokaz da je vaš prihod ispunio minimalan prag tijekom šest mjeseci prije prijave. Trenutno mjesečni prag dohotka iznosi 3504 eura (bruto).

Morate dokazati da svoj posao možete obavljati na daljinu, da imate aktivan ugovor o radu s tvrtkom registriranom izvan Estonije, poslujete preko vlastite tvrtke registrirane u inozemstvu ili radite kao freelancer za klijente koji su izvan Estonije. II osoba koja se prijavljuje ne smije imati državljanstvo ili prebivalište u Estoniji ili EU.

Potaknut potezom Estonije, De Jong želi da Hrvatska pokrene isti projekt.

Članak u cijelosti pročitajte na index.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 27.07.2020. / www.index.hr