Ništa od dobrovoljnoga članstva u HGK, ali za većinu imaju jako dobre vijesti

Ništa od dobrovoljnoga članstva u HGK, ali za većinu imaju jako dobre vijesti

Ne nazire se kakav efekt će imati na buduće financiranje HGK i hoće li pojedine aktivnosti biti podupirane državnim proračunom.

Prije mjesec dana Vlada je gospodarstvo ostavila u nedoumici kakav model reforme komorskog sustava slijedi, jer je ranije najavljivano ukidanje obveznog članstva HGK za sve tvrtke preinačila u zadržavanje obveznog članstva uz izuzeće plaćanja članarina za male i mikro poduzetnike.

Sada je pokrenut prvi korak u pripremi zakonskih izmjena kojima će se rješavati taj dugogodišnji težak zadatak, a to je stavljanje u javnu raspravu obrasca prethodne procjene zakona o HGK koje je Ministarstvo gospodarstva u proceduru pustilo u petak, no i nakon ovog dokumenta koji daje smjer budućeg zakona ostaje nejasno što točno slijedi.

Nespretna formulacija?
Ministarstvo, naime, navodi kako je cilj budućim zakonom uvesti dobrovoljno članstvo u HGK, čime bi se stimuliralo modernizaciju komorskog sustava i ponudu usluga kojima bi se privuklo nove i motiviralo stare članove da ostanu u HGK. Veličina poduzetnika pritom se ne navodi, te se stoga logično može zaključiti da se sloboda izbora odnosi na sve tvrtke.

No, konfuziju je izazvao nastavak obrasca prethodne procjene, u kojemu je fokus stavljen na oslobađanje obveze plaćanja članarina za male i mikro poduzetnike, dok bi srednji i veliki “ostali u režimu plaćanja”. Za razliku od postavljenog cilja uvođenja dobrovoljnog članstva, što povlači ukidanje obveznog članstva, u nastavku prijedloga komunicira se, dakle, samo ukidanje obveze članarina za male i mikro poduzetnike.

U neslužbenoj komunikaciji iz pravnih i krugova HGK odmah se čuje tumačenje kako je vjerojatno riječ o “nespretno” formuliranom pojašnjenju, ali i da bi država mogla ukinuti obvezu članstva za sve gospodarstvenike, a potom od onih koji se odluče pristupiti izuzeti od plaćanja članarine male i mikro poduzetnike, kao neki oblik poticanja da budu aktivniji u profiliranju i zaštiti svojih interesa preko HGK.

U Ministarstvu gospodarstva razjasnili su dilemu – na upit Poslovnog dnevnika odgovorili su da će članstvo ostati obvezno, uz oslobađanje plaćanja članarine malih i mikro poduzetnika, koji čine 97% članova. Od najavljenog uvođenja dobrovoljnog članstva, dakle, ništa.

Kategorizacija za članarine
U ovoj fazi definiranja daljnje reforme ne nazire se ni kakav efekt će imati na buduće financiranje Komore i hoće li pojedine aktivnosti biti podupirane državnim proračunom.

Ministarstvo tek predviđa da će se članarine plaćati prema kategoriji, ovisno o gospodarskoj snazi koju će se odrediti po kriteriju veličine, visine prihoda i ukupne aktive, te se navodi da će Skupština HGK prema kategoriji subjekta utvrditi cjenik za lepezu posebnih usluga i proizvoda koja će biti dostupna uz plaćanje naknade.

U procjeni efekata Ministarstvo smatra da će ih imati samo mali i mikro poduzetnici, pri tom ocjenjujući da to neće polučiti učinak jer je riječ o oslobađanju plaćanja 42 kune mjesečno, što je “premali da bi takva ušteda polučila učinak”.

Javna rasprava o obrascu prethodne procjene učinka zakona o HGK traje do 21. lipnja, a potom slijedi izrada prijedloga zakona. To upućuje i da se taj prijedlog neće naći u saborskoj proceduri polovicom srpnja, kako je predviđeno...

Ostatak vijesti pronađite na linku.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 07.06.2021. / poslovni.hr