Nikad veći broj od ulaska u EU: U Hrvatsku se doselilo gotovo 38.000 ljudi

Nikad veći broj od ulaska u EU: U Hrvatsku se doselilo gotovo 38.000 ljudi

Od ulaska Hrvatske u EU do danas, prema podacima DZS-a, iselilo se 229.000 ljudi

Iseljavanje iz Hrvatske ne jenjava posljednjih godina jer se i lani, prema nedavno objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, iz zemlje u inozemstvo odselilo 40.148 hrvatskih građana.

No, istodobno broj doseljenih u Hrvatsku nikad nije bio veći od ulaska naše zemlje u EU jer se lani doselilo 37.726 ljudi.

Od 2013. do 2016. godine u Hrvatsku se u prosjeku doseljavalo desetak tisuća ljudi godišnje, zatim smo od 2017. imali porast useljenih, koji je te godine iznosio 15,5 tisuća, a 2018. u Hrvatsku se doselilo 26 tisuća ljudi, među kojima je bilo 66% stranaca. Dakle, već je 2018. ukazivala na to da se nije dogodio povratak naših novih iseljenika, a s druge strane uvoz stranih radnika bio je neizbježan zbog manjka domaće radne snage na tržištu rada.

Kako DZS još nije objavio tko su lani bili useljenici u Hrvatsku, to ćemo doznati tek kada detaljnije obradi statističke podatke i izvijesti javnost je li riječ o hrvatskim povratnicima, osobito onima u mirovini, ili većim dijelom o uvezenim radnicima. Kako god bude, demografska situacija u Hrvatskoj neće pokazati naznake oporavka nego će se samo nastaviti dugogodišnji loši trendovi, od kojih je svakako najpogubnije iseljavanje mladih ljudi. Prema procjeni DZS-a, Hrvatska je krajem 2019. imala 4,058 milijuna stanovnika, među kojima je bilo 584,6 tisuća djece do 14 godina i 845,5 tisuća stanovnika u dobi od 65 i više godina. U Hrvatskoj, u kojoj je očekivani životni vijek u prosjeku 78 godina, imamo 385,2 tisuće stanovnika u dobi od 75 i više godina. Najveće mi je iznenađenje da je lani registrirano gotovo 30.000 doseljenih u Hrvatsku. Kako Državni zavod za statistiku nije objavio strukturu doseljenih, ne znamo jesu li to povratnici, doseljenici iz susjednih zemalja ili radnici koji su dobili dozvole za rad u Hrvatskoj – govori demograf Stjepan Šterc.

Članak u cijelosti pročitajte u Večernjem listu.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 02.07.2020. / www.vecernji.hr