Nezaposlenih u Hrvatskoj je 46.000 manje, ali zaposlenih samo 5.000 više

Nezaposlenih u Hrvatskoj je 46.000 manje, ali zaposlenih samo 5.000 više

U odnosu na treće lanjsko tromjesečje, u četvrtom su i stopa aktivnosti i stopa zaposlenosti u Hrvatskoj zabilježile niže vrijednosti (51% i 46,6%).

U ovo doba godine podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje odražavaju sezonski utjecaj na kretanje broja osiguranika, u prvom redu kroz pojačano zapošljavanje sezonskih radnika pred početak turističke (pred)sezone. Najnovije brojke HZMO-a, za ožujak, pokazuju rast broja osiguranika i na mjesečnoj i na godišnjoj razini, pri čemu su pozitivne godišnje stope prisutne od ožujka 2015., dok je mjesečni rast započet u veljači, primjećuju analitičari Raiffeisen banke.

Anketa DZS-a

Usporedno s ukupno pozitivnim predznakom HZMO-ovih pokazatelja vezanih uz  tržišta rada, DZS-ove ankete o radnoj snazi u većoj mjeri odražavaju  proces iseljavanja stanovništva u radno aktivnoj dobi te demografskog starenja. Posljednja Anketa, kojom je zahvaćeno zadnje tromjesečje 2018., upućuje na godišnji pad radno sposobnog stanovništva sa 3,54 na 3,52 milijuna.

U tome je ekonomski aktivnih, bilo da rade ili traže posao, potkraj 2018. bilo 1,8 milijuna, što je 42 tisuće ili 2,3 posto manje nego godinu prije. Time je unatoč pozitivnom ekonomskom ciklusu stopa aktivnosti pala sa 52 na 51 posto. Stope aktivnosti i zaposlenosti već su neko vrijeme pokazatelji na koje se više ukazuje negoli na stopu nezaposlenosti. To naročito vrijedi za djelatnosti kod kojih su izraženije i potrebe ekonomski razvijenih zemalja EU za (visoko)stručnim kadrovima.

Ekonomisti s tim u vezi već duže vrijeme upozoravaju kako recentna kretanja dugoročno umanjuju potencijale rasta.  Broj nezaposlenih u zadnjem lanjskom kvartalu je, prema rezultatima Ankete o radnoj snazi u posljednjem tromjesečju 2018. pao je u odnosu na godinu prije za 46 tisuća ili 23 posto, na 154 tisuće. Međutim u isto je vrijeme broj zaposlenih povećan za neznatnih 0,3 posto, odnosno samo pet tisuća, na 1,64 milijuna.  U odnosu na treće tromjesečje, u četvrtom su i stopa aktivnosti i stopa zaposlenosti zabilježile niže vrijednosti (51% i 46,6%), ističe se u analizi RBA.

Blage stope rasta

A iako rast broja zaposlenih ohrabruje, analitičari kažu kako treba uzeti u obzir da broj zaposlenih raste po blagim stopama posljednjih pet godina te da je prosječan broj zaposlenih još uvijek na 6,5 posto nižim razinama u odnosu na pretkriznu 2008.


Cijeli članak dostupan na: poslovni.hr

Četvrtak, 11.04.2019.