Nezapamćena navala osmaša na obrtničke škole, odjednom svi žele biti automehaničari i kuhari

Nezapamćena navala osmaša na obrtničke škole, odjednom svi žele biti automehaničari i kuhari

Ravantelj Obrtničke škole u Zagrebu mislio da je u pitanju pogreška kada je vidio broj prijavljenih

Dugi niz godina mediji u vrijeme upisa u srednje škole izvještavaju o navali učenika na gimnazije, kao i slabijem interesu za strukovna zanimanja. Stoga ne čudi da je ravnatelj Obrtničke i industrijske graditeljske škole u Novom Zagrebu, Anto Vidović, mislio da je u pitanju pogreška kada je vidio da u ljetnom roku ima popunjenu upisnu kvotu, kako je rekao za Jutarnji list.

Naime, za upis u prvi razred 15 trogodišnjih obrtničkih programa, koji imaju ukupno 144 mjesta, prijavila su se čak 853 kandidata. Ravnatelj Vidović objašnjava da škola prvi put od osnutka 1991. godine ne bi imala jesenski rok, ali četvero učenika na kraju je odustalo od upisa. Usporedbe radi, prijašnjih godina škola je upisivala po 70- ak učenika.

Posljedice potresa
Najviše se učenika prijavilo za instalatere grijanja i klimatizacije, a prvi put su u program autolakirera upisali djevojku. Ravnatelj Vidović smatra da je jedan od razloga za neuobičajeni interes za obrtničke programe u potresima koji su pogodili Hrvatsku.

“Moguće je da su posljedice potresa napravile pomak u razmišljanju roditelja u smislu stvaranja pozitivnog mišljenja o graditeljskoj struci. Kada vam strada kuća, a potraga za majstorima postane nemoguća misija, tada se možda i o školi počne drukčije razmišljati. U smislu, ‘sine, možda ipak nisi za visoku školu, ali ima i zanata‘. S druge strane, poslodavci nude praksu našim učenicima gdje ih nauče onome što im treba i dobivaju gotovog majstora koji ostaje kod njih”, kazao je.

Porast interesa za obrtnička zanimanja i drugim školama potvrđuju podaci Ministarstva znanosti i obrazovanja. U ovogodišnjem ljetnom roku upisalo se gotovo 400 učenika više nego u oba lanjska roka, ljetnom i jesenskom. Najveći je porast broja upisanih u programu kuhar, a slijede automehaničari.

Preuzeto sa telegram.hr

Ponedjeljak, 25.07.2022. / Katarina Škaro, telegram.hr