Nezaobilazne vještine za zeleno gospodarstvo

Nezaobilazne vještine za zeleno gospodarstvo

Kako svijet napreduje na putu prema održivijoj budućnosti, radnici stječu nove zelene vještine. Programom Ujedinjenih naroda za okoliš nedavno je naglašena važnost izgradnje kvalifcirane radne snage za poticanje zelene tranzicije. Iako se ona odvija brže nego ikad, još uvijek nije dovoljno brza.

Međunarodna organizacija rada procjenjuje da bi se do 2030. godine diljem svijeta moglo otvoriti 24 milijuna radnih mjesta ako se uvede odgovarajuća politika za promicanje zelenijega gospodarstva. Tu procjenu podržava godišnji rast oglasa za „zelena“ radna mjesta na LinkedInu u proteklih pet godina od 8 %. U međuvremenu, globalni udio „zelenih kadrova“ raste samo 6 % godišnje.

Mnogima se već čini da su ih drugi pretekli i da ne prate trenutačnu stopu napretka. Više od polovice radnika vjeruje da će im zelena tranzicija otežati pronalazak posla u budućnosti. Radna snaga zaostaje.

Glavni trendovi u zelenim poslovima

Kada je riječ o radu u prostoru održivosti, često vidimo slike tehničara za solarne ploče i inženjera za vjetroturbine. U stvarnosti, zelene vještine obuhvaćaju gotovo svaku gospodarsku granu i dolaze u mnogim oblicima.

U globalnom izvješću LinkedIna o zelenim poslovima razlikuju se poslovi koji zahtijevaju visoku razinu zelenih vještina (green jobs), oni koji zahtijevaju određenu razinu tih vještina (greening jobs) i oni koji ih uopće ne zahtijevaju (non-green jobs).

Najbrže rastuće zelene vještine odnose se na upravljanje ekosustavima, politiku zaštite okoliša i sprječavanje onečišćenja. Međutim, uz odgovorno upravljanje okolišem, za učinkovitu i uključivu zelenu tranziciju bit će potrebne i vještine u području čiste energije i održivog fnanciranja, graditeljstva, tehnologije i urbanizma. U izvješću LinkedIna posebno se navode radna mjesta kao što su upravitelj voznog parka, stručnjak za digitalne podatke (data scientist) i zdravstveni radnik kao primjer netradicionalnih zelenih radnih mjesta za koja će biti nužne sve veće zelene vještine.

Poruka je jasna: u zelenom gospodarstvu zelene vještine neće biti rezervirane samo za one koji rade u području obnovljive energije bit će sveprisutne. Sada je vrijeme za uspostavu infrastrukture za usavršavanje radnika ako želimo da zelena tranzicija bude dugoročno uspješna.

Popunjavanje praznina u vještinama

Međunarodne norme mogu pomoći da se premosti jaz između potražnje za kvalifciranim radnicima i njihove ponude. To je potvrđeno u najnovijem istraživanju LinkedIna, u kojem se naglašava da je poznavanje norme ISO 14001 (upravljanje okolišem) jedna od deset vještina koje su članovi LinkedIna u posljednjih pet godina najviše stavljali na svoj profl.

Jasno je da su međunarodne norme u središtu ove dosad nezabilježene metamorfoze tržišta rada. One djeluju kao kanali za usavršavanje – kao što je slučaj s normom ISO 14001 – i pružaju temelje za učinkovitu komunikaciju i napredak. Kako bi se ubrzalo uvođenje zelenih vještina na radnom mjestu, predlaže se šire iskorištavanje prednosti međunarodnih normi uključivanjem zelenih vještina u njihov razvoj od samog početka.

Uključivanjem zelenih vještina u ISO-ove norme ne samo da se promiče njihovo masovno prihvaćanje, već se i poduzećima omogućuje da jasno utvrde koje su vještine potrebne i gdje kako bi se njihovi radnici mogli odlučnije kretati na tržištu rada. LinkedIn, uspoređujući najvažnije zelene vještine za poslodavce s onima koje su najvažnije kandidatima, tvrdi da je preklapanje samo 50 %. Zajedničke norme mogu pomoći da se premosti jaz između traženih i dostupnih vještina te da zelena tranzicija bude uspješna za sve.

Zelena budućnost za sve

Još je jedan ključni zaključak u izvješću LinkedIna da postoje znatne razlike u razvoju „zelenih“ kadrova i dostupnosti zelenih vještina. Te su razlike povezane s geografskim položajem, spolom, generacijom i razinom obrazovanja. Naprimjer, zemlje s niskim dohotkom usavršavaju svoju radnu snagu sporije nego naprednije zemlje – i u manje specijaliziranim vještinama.

Ulaganjem u zelene vještine poslodavci, vlade i globalna radna snaga mogu pridonijeti tome da prijelaz na zeleno gospodarstvo bude ravnomjeran i pravedan za sve kako nitko ne bi bio zapostavljen. Kao društvo svi moramo osigurati da zelena tranzicija ne koristi samo nekolicini sretnika. Međunarodne norme mogu pomoći da se premosti jaz tako što osiguravaju okvir kojeg se svatko može pridržavati.

Hrvatski zavod za norme www.hzn.hr

#HrvatskiZavodZaNorme

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 22.02.2023. / www.hzn.hr