Neustavnu odluku Stožera o zabrani rada nedjeljom mogli bismo skupo platiti

Neustavnu odluku Stožera o zabrani rada nedjeljom mogli bismo skupo platiti

U postupku pokrenutom na vlastitu inicijativu Ustavni sud je utvrdio da zabrana rada trgovina nedjeljom nije bila u skladu s Ustavom

Ustavnu sud jučer je donio odluku po kojoj je osam od devet mjera Nacionalnog stožera tijekom epidemije koronavirusa u Hrvatskoj bilo ustavno. No, jedna nije bila u skladu s Ustavom, ona o privremenoj zabrani rada nedjeljom. Ta odluka je bila na snazi oko mjesec dana.

"Ustavni sud utvrdio je da mjera zabrane rada nedjeljom u utvrđenom razdoblju, iako je težila ostvarenju legitimnog cilja zaštite života i zdravlja građana nije ispunjavala zahtjeve razmjernosti", priopćio je Ustavni sud.

Ustavni stručnjak Đorđe Gardašević jučer je u razgovoru za Index potvrdio da takva odluka Ustavnog suda otvara mogućnost tužbi prema državi.

"U slučaju kada Ustavni sud utvrdi neustavnost nekog propisa, teorijski postoji mogućnost da netko tko je primjenom tog propisa pretrpio štetu traži naknadu, ali to je postupak koji se ostvaruje pred građanskim sudovima", rekao je Gardašević za Index.

Ako bi do takvih tužbi došlo i ako bi presude išle u korist tužitelja, odštetu bi morala platiti država, odnosno - porezni obveznici. Takve odštete zasigurno ne bi bile male, što znači da bismo svi skupa mogli skupo platiti neustavnu odluku Stožera o zabrani rada nedjeljom.

Članak u cijelosti pročitajte na index.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 15.09.2020. / www.index.hr