Nestašica sezonaca: 'Naših nema, i u BiH smo ih našli malo, pogledajte odakle smo morali uvesti radnike'

Nestašica sezonaca: 'Naših nema, i u BiH smo ih našli malo, pogledajte odakle smo morali uvesti radnike'

Unatoč mnogim slobodnim radnim mjestima koja su se nedavno nudila na Sajmu poslova u Domu hrvatskih branitelja, potražnja je bila kudikamo manja.

Usprkos sezoni koja je pred vratima, za jednim od stolova posao su nudili i u Arena Hospitality Groupu, pulskoj hotelskoj kući koja ukupno zapošljava  oko 1.100 ljudi, među kojima 650 do 700 sezonaca. Međutim, ni ta brojka nije dovoljna, pa je tvrtka u konstantnoj potrazi za radnicima, piše Glas Istre.

Izabela Frančula, rukovoditeljica Odjela ljudskih potencijala AHG-a, kaže da traže po 20-ak kuhara i konobara, pomoćno osoblje u restoranima i kuhinjama hotela i turističkih naselja u Puli i Medulinu, potom petnaestak sobarica i čistačica. Dakle, nužno im je još najmanje 60-ak radnika.

 Tržište rada postalo je problematično u posljednje dvije, tri godine. Prvo smo pokušali regrutirati lokalne ljude. Na Danima turizma u Osijeku pronašli smo ih vrlo malo, kontaktirali smo i burzu rada u BiH, ali smo i tamo pronašli manje radnika nego što smo očekivali - objašnjava Frančula.

Iako preferiraju lokalce, zbog kroničnog nedostatka kadrova posegnuli su za njihovim uvozom. Osim Bosanaca i Srba, zaposlili su i 20-ak Filipinaca, većinom žena koje pospremaju sobe, ali i dva konobara. Frančula kaže da jezik nije problem jer Filipinci tečno komuniciraju engleskim jezikom, vrijedni su i dobro se sporazumijevaju s gostima, koji većinom dolaze iz inozemstva. 


Cijeli članak dostupan na: novac.jutarnji.hr

Četvrtak, 06.06.2019.