Nepalac otkrio kolika mu je plaća, većinu zarade može poslati kući

Nepalac otkrio kolika mu je plaća, većinu zarade može poslati kući

Sporost administracije je prepreka, kažu iz entitetskih udruženja poslodavaca.

Ashok Tamang se prije godinu i pol dana oprostio od supruge, 14-godišnje kćeri i tek rođenog sina kako bi došao raditi kao građevinac u Bosni i Hercegovini.

Tamang je stigao u Sarajevo iz Nepala, države koja se nalazi u podnožju najvišeg svjetskog planinskog masiva Himalaja, piše buka.

Tamang je jedan od oko 5.000 stranih radnika u Bosni i Hercegovini, a njihov broj se skoro udvostručio od 2020. godine, prema podacima entitetskih zavoda za zapošljavanje.

Najviše stranih radnika ove godine došlo je iz Turske, Srbije, Bangladeša, Kuvajta i Hrvatske, prema istim podacima.

Domaći poslodavci bi mogli zaposliti desetine tisuća stranih radnika jer već godinama nedostaje radne snage u mnogim industrijskim granama.

Međutim, sporost administracije je prepreka, kažu iz entitetskih udruženja poslodavaca. Navode da je izdavanje radnih dozvola strancima “neizvjestan proces koji često traje i do godinu dana”.

Svake godine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrđuje kvotu za uvoz stranih radnika na osnovu informacija entitetskih zavoda za zapošljavanje. Ove godine su poslodavci dobili dozvolu da zaposle skoro 4.000 radnika.

S plaćom od 1.800 maraka (oko 900 eura), Tamang dobiva smještaj i tri obroka dnevno. Zbog toga većinu svoje zarade može poslati u Nepal, gdje su mjesečne plaće često samo nekoliko stotina američkih dolara.

“Još nisam otišao kući. Planiramo to učiniti u narednih šest mjeseci, i nadam se da ću ih vidjeti što prije. Često razgovaramo putem interneta, jer mi jako nedostaju”, kaže Tamang, jedan od oko 80 građana Nepala koji rade u Bosni i Hercegovini.

Izvor: poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 07.09.2023. / www.poslovni.hr