Nedostatak radne snage glavna prepreka gospodarskom rastu

Nedostatak radne snage glavna prepreka gospodarskom rastu

Hrvatska i Jadranska regija bilježe pozitivne gospodarske pokazatelje, ali glavna prepreka nastavku gospodarskog rasta je nedostatak radne snage, istaknuto je u ponedjeljak na panelu "Načini financiranja rasta hrvatskih poduzeća".

Panel su organizirali Američka gospodarska komora (AmCham) u Hrvatskoj i investicijski fond Enterprise Investors, jedan od vodećih investicijskih fondova rizičnog kapitala s privatnom ponudom (private equity) u središnjoj i istočnoj Europi, koji se lani u Hrvatskoj istaknuo kupnjom Pan-Peka i trgovačkog lanca Studenac, a još od ranije u vlasništvu ima i lanac trgovina sportskom opremom Intersport.

Michal Kedzia, partner u Enterprise Investorsu za Jadransku regiju, kazao je da taj fond gotovo svaki drugi euro ulaže u sektor potrošnje, što uključuje maloprodaju, a tu su logiku slijedili i u Hrvatskoj. Sada najavljuje da će se okrenuti i traženju prilika za ulaganje i u ostale sektore, kao što su IT sektor te onaj dijelova za automobilsku industriju.

Kedzia napominje da Jadranska regija i dalje bilježi pozitivne gospodarske pokazatelje te ima solidne makroekonomske temelje za privlačenje interesa ulagača.

Ocjenjuje da će raspoloživi dohodak, posljedično i osobna potrošnja, nastaviti put konvergencije s razinom zapadne Europe. Smatra da su gospodarstva regije mnogo zdravije no prije deset godina, još snažnije ih pokreće privatna potrošnja, pri čemu napominje da je ta snažna potrošnja posljedica i velikog utjecaja turističke sezone.

S druge pak strane, Kedzia upozorava na nedostatak radne snage, ustvrdivši da taj izazov predstavlja glavnu prepreku za nastavak gospodarskog rasta.

Direktorica ekonomskih i financijskih istraživanja u Raiffeisen banci Zrinka Živković Matijević kazala je da Hrvatska ima strukturne probleme kada je riječ o tržištu rada, pri čemu su stopa radno sposobnog stanovništva koje je aktivno, kao i stopa zaposlenosti, i dalje niski, dok s druge strane, u odnosu na druge zemlje, i dalje ima relativno visoku stopu nezaposlenosti.

Naposljetku, tu je i nedostatak radne snage u mnogim područjima, a Živković Matijević prije svega apostrofira građevinarstvo i ugostiteljstvo. "

- Iz dana u dan, to postaje veliki izazov za Hrvatsku, ne samo u kratkoročnom, već i dugoročnom pogledu, jer ljudski kapital je jedan od glavnih izvora potencijalnog rasta, upozorava.

Visoku ovisnost o turizmu smatra vrlo riskantnom, istaknuvši da su, s druge strane, prihodi od turizma i glavni generator rasta potrošnje kućanstava.

Kada su u pitanju reforme, Živković Matijević kaže da svaka hrvatska vlada provodi politike "malih koraka", a kao nužne reforme ističe one javnog sektora i obrazovnog sustava, dok vladavinu prava apostrofira kao najvažniju.

Daniel Radić iz konzultantske tvrtke KPMG, kada je riječ o glavnim izazovima za strane ulagače u Hrvatskoj, kao i općenito izazovima za gospodarstvo, upozorava na prevelik utjecaj države, odnosno da je dio gospodarstva pod njenim utjecajem uvelike prevelik. Smatra da bi strani ulagači u većoj mjeri dolazili kada bi bila moguća ulaganja u neke veće kompanije.

Kaže da u Hrvatskoj u posljednjih 15 godina svjedočimo malom broju greenfield ulaganja, dok s druge strane postoji značajan interes za ulaganje u turizam, poput marina i hotela...

Ostatak vijesti pročitajte na hrt.hr

Utorak, 24.09.2019. / hrt.hr