Nastavlja se četveromjesečni negativni trend potrošnje u maloprodaji

Nastavlja se četveromjesečni negativni trend potrošnje u maloprodaji

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u četvrtak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u lipnju porasla 2,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na lipanj prošle godine pala 6,2 posto.

To je četvrti mjesec zaredom kako je potrošnja pod utjecajem koronakrize pala na godišnjoj razini, ali sporije u odnosu na pad u svibnju za 7,8 posto.

„Kao posljedica postupnog ukidanja uvedenih epidemioloških mjera za ublažavanje učinaka pandemije kroz svibanj i lipanj, promet u trgovini na malo u lipnju potvrdio je nastavak pozitivnih mjesečnih kretanja, dok je na godišnjoj razini i dalje nastavljen pad", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U lipnju je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, porastao za 4,6 posto na godišnjoj razini, dok je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 10,5 posto, pokazuju podaci DZS-a.

U prvih šest mjeseci ove godine promet u trgovini na malo realno je pao za 6,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala novac.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 30.07.2020. / novac.jutarnji.hr