Nakon diplome: Kako se najlakše nađe prvi posao i kolike su početne plaće

Nakon diplome: Kako se najlakše nađe prvi posao i kolike su početne plaće

Najveći broj ispitanika, oko 45 posto, kazao je, smatra da je uzrok njihove trenutne nezaposlenosti nedovoljna ponuda poslova u struci.

Sve manje diplomiranih studenata prvi posao pronalazi u struci, broj zaposlenih diplomanata porastao je u javnom sektoru, a studiji predstavljaju bolju osnovu za nastavak obrazovanja od osnove za pronalazak posla, pokazalo je istraživanje zapošljivosti diplomiranih studenata.

Istraživanje o zapošljivosti studenata na visokim učilištima u Hrvatskoj u akademskoj godini 2018./2019., koje je u četvrtak predstavljeno u Zagrebu, provela je na nacionalnoj razini Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO).

U istraživanju je sudjelovalo 16 posto studenata koji su u 2019. godini u Hrvatskoj završili studij, rekao je Matko Glunčić i napomenuo da je više od 94 posto ispitanika ostalo u Hrvatskoj, dok se njih više od 5 posto iselilo u inozemstvo.

Više od 50 posto ispitanika završilo je preddiplomski studij, više od 34 posto ispitanika diplomski studij, više od 8 posto integrirani preddiplomski i diplomski, a nešto manje od 6 posto specijalistički diplomski stručni studij te 1 posto poslijediplomski studij, rekao je.

Po mišljenju studenata, napomenuo je, studiji predstavljaju najbolju osnovu za nastavak obrazovanja, a najniža prosječna ocjena odnosi se na dobru osnovu studija za pronalazak posla.

U trenutku provedbe istraživanja zaposleno je bilo gotovo 60 posto ispitanika, a nezaposleno više od 15 posto.

Nedovoljna ponuda poslova u struci

Najveći broj ispitanika, oko 45 posto, kazao je, smatra da je uzrok njihove trenutne nezaposlenosti nedovoljna ponuda poslova u struci.

U javnom ili državnom sektoru nakon diplome zaposlilo se oko 42 posto ispitanika, što je povećanje od više od 4 posto u odnosu na istraživanje iz 2017. godine, rekao je Glunčić.

U struci se zaposlilo gotovo 64 posto ispitanika, dok je 2017. godine udio zaposlenih u struci bio iznad 78 posto.

Najveći broj ispitanika, 32 posto, zaposlio se izravnim javljanjem poslodavcu, posredstvom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) zaposleno ih je više od 18 posto, a gotovo isto toliko preko obitelji, prijatelja ili poznanika.

Za usporedbu, 2017. godine najviše je ispitanika prvi posao pronašlo uz pomoć HZZ-a.

Nešto manje od 40 posto ispitanika ima mjesečna primanja između 5000 i 7000 kuna, 25 posto između 3500 i 5000 kn, a više od 11 posto ispod 3500 kn, rekao je Glunčić.

Primanja iznad 10.000 kuna ima nešto manje od 6 posto ispitanika, a najveći postotak njih studij je završio s prosječnom ocjenom izvrstan, dodao je.

Žene studij završavaju s višom ocjenom

Anketa je, kaže, pokazala da žene završavaju visoko obrazovanje s višom prosječnom ocjenom (4,06) u odnosu na muškarce (3,83), ali se nakon izlaska iz visokog obrazovanja žene teže zapošljavaju, rekao je dodavši kako je taj odnos skoro 58 posto prema 62 posto.

U javnom/državnom sektoru žene se zapošljavaju češće, njih gotovo 48 posto, nego muškarci, kojih se u tom sektoru zapošljava nešto više od 25 posto, istaknuo je...

Ostatak vijesti pročitajte na linku.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 08.04.2022. / poslovni.hr