Nakon 35 godina opet će upisivati zidare i tesare, đacima stipendija 3500 kn mjesečno

Nakon 35 godina opet će upisivati zidare i tesare, đacima stipendija 3500 kn mjesečno

Za zanimanje zidar omogućeno je osam, a za tesare četiri upisna mjesta. Još jedno od zanimanja za koje bi bilo dobro dobiti upisne kvote su keramičari kojih također nedostaje na tržištu rada.

Obrtnička škola Bjelovar u suradnji s osnivačem, Bjelovarsko-bilogorskom županijom, dobila je odobrenje Ministarstva znanosti za dva nova programa obrazovanja, i to za zanimanja zidar i tesar. Tako će se od nove školske godine 2020./2021. učenici u bjelovarskoj Obrtničkoj školi moći školovati za zanimanje zidar, za koje je omogućeno osam upisnih mjesta, a zanimanje tesar moći će upisati četiri učenika. Riječ je o deficitarnim zanimanjima za kojima postoji potreba na tržištu rada.

– Ne smijemo zaboraviti poslove koje smo isplanirali prije koronavirusa, a to je usklađivanje školskog sustava. Nakon što smo u Čazmu uveli smjer za vozače, sada će i Obrtnička škola Bjelovar dobiti dva potrebna smjera. Materijalne troškove preuzeli smo na sebe, škola je preuzela organizaciju, dok su obrtnička i gospodarska komora riješile prasku – objasnio je župan Damir Bajs. Inače, ovi smjerovi se u školu uvode nakon što nisu postojali dugih 35 godina, a valja spomenuti i da će polaznici imati pravo na stipendiju u iznosu od 3500 kn mjesečno.

– Ovo je jedan od ljepših trenutaka ove godine. Počeli smo razvijati ovu ideju prije gotovo šest godina, intenzivno posljednjih godinu dana, dobili smo prvo odbijenicu pa je sada ovo odobrenje vrlo dobrodošlo – kazao je Goran Grgić, predsjednik Obrtničke komore Bjelovar, dok je predsjednik Gospodarske komore Bjelovar izrazio nadu da je ovo početak te da će se i druga zanimanja naći na popisu škola jer postoje zanimanja, poput keramičara, koji se traže svijećom.

Ovu i slične vijesti pronađite na vecernji.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 18.05.2020. / vecernji.hr