Najveću dobit kod malih imaju poduzeća bez zaposlenih

Najveću dobit kod malih imaju poduzeća bez zaposlenih

Unatrag 20 i više godina 2019. je za poduzetnike Hrvatske bila najuspješnija, ocjena je Fine u kojoj se podcrtava lijepi rezultat – ostvarenih 31,3 milijarde kuna neto dobiti

Hrvatska elektroprivreda, Pliva Hrvatska, Hrvatski telekom, Ina i HEP-Proizvodnja – veliki poduzetnici redovito u vrhu po uspješnosti u samome vrhu, ujedno su i Top 5 ove skupine po visini dobiti koju su ostvarili u prošloj godini.

HEP s 1,1 milijardi kuna na prvoj poziciji, te HEP-Proizvodnja s 457 milijuna kuna na petom mjestu zajedno su ostvarili 1,56 milijardi kuna dobiti razdoblja.

U skupini srednjih, s 231 milijun kuna neto dobiti predvodnik je zagrebačka Cervesia, tvrtka u češkom vlasništvu koja je prije desetak godina preuzela Zagrebačku pivovaru. Slijede Emma Gamma Adriatic (215 milijuna kuna), Energia Naturalis (184 milijuna), Aminolabs Atlantic (149 milijuna) i Deutsche Lufthansa (139 milijuna kuna dobiti lani).

Posrijedi su najviše pozicije za velike i srednje s Finine rang liste Top 5 poduzetnika po dobiti razdoblja po veličini u prošloj godini, u kojoj je ukupno 2895 srednjih i velikih poduzetnika ostvarilo oko 22 milijarde kuna neto dobiti (73%).

Mali poduzetnici s najvećom dobiti razdoblja, s iznimkom Dogus Croatia, su tvrtke bez zaposlenih – Centrice Zagreb i SIGNA Osam Immobilien, a mikro SNH Alfa (bez zaposlenih), MABA-COM u stečaju (društvo brisano 18. srpnja 2019.) i Kraš – ESOP (bez zaposlenih).

Unatrag dvadeset i više godina, 2019. je za poduzetnike Hrvatske bila najuspješnija, ocjena je Fine u kojoj se podcrtava lijepi rezultat – ostvarenih 31,3 milijarde kuna neto dobiti.

Srednji poduzetnici obračunali su prosječnu plaću u iznosu od 6393 kune (9,9% više od prosjeka RH), dok su mali poduzetnici svojim zaposlenicima obračunali prosječnu plaću od 5668 kuna (2,5% niže od prosjeka RH). Najnižu prosječnu mjesečnu neto plaću obračunali su mikro poduzetnici, u iznosu od 4217 kuna (27,5 posto niže od državnoga prosjeka).

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Utorak, 28.07.2020. / www.poslovni.hr