Najvažniji radnici definiraju radno okruženje skupa s poslodavcima

Najvažniji radnici definiraju radno okruženje skupa s poslodavcima

Nakon pandemije koronavirusa pokrenuta je lavina promjena: u načinima rada, očekivanjima zaposlenika i oblicima suradnje s kupcima, a ne usporava ni dvije godine kasnije.

Godina 2020. je potpuno preokrenula način na koji radimo. Iako često u medijima i razgovorima čujemo kako je koronavirus stavio na test sve što znamo o održivosti rada te kako je reakcija globalnih kompanija, u stvari, jedan velik eksperiment o tome kako rad može izgledati u budućnosti, osobno se s tim ne slažem jer eksperimenti imaju kontrolne skupine, ograničeno trajanje i iznad svega – rezultate u nekom očekivanom rasponu.

Pandemija koronavirusa je donijela svijest o tome koliko se organizacije brzo mogu mijenjati i prilagoditi za drugačije načine rada, ali i povećanu zabrinutost pojedinaca i organizacija za zdravstvenu sigurnost sebe i svojih obitelji. A ako pogledamo šire od utjecaja pandemije, u svjetlu globalne geopolitičke krize danas, vidimo kompanije iz ratom zahvaćenih područja kako i dalje uspješno posluju i zapošljavaju, zahvaljujući upravo sve snažnijem trendu globalizacije tržišta rada (mogućnosti potpuno udaljenog (eng. remote) zapošljavanja, lokalne regulative po svijetu koje prate mogućnost rada od svuda…).

Odlaze oni vezani uz ured
Budućnost rada, koja je počela 2020. godine, pokrenula je lavinu promjena: u načinima rada, očekivanjima zaposlenika i oblicima suradnje s kupcima, koja ne usporava ni dvije godine kasnije. I dok se rasprava često pojednostavljuje pitanjem “od kuda zaposlenici rade”, budućnost rada obuhvaća niz dimenzija, kojima se organizacije moraju baviti kako bi ostale konkurentne i bile uspješne i kod kupaca i kod zaposlenika. BCG stalno istražuje trendove o budućnosti rada.

U tri najnovije studije bavimo se zaposlenicima s uredskim poslovima, zaposlenicima koji moraju biti prisutni na radnom mjestu te spremnošću organizacija da odgovore na izazove vezane za budućnost rada. Sve te studije ukazuju na to da radnici žele fleksibilnost, a izostanak fleksibilnosti izrazito negativno utječe na zadržavanje radnika i, općenito, zadovoljstvo radnika.

Cijeli članak pročitajte na poslovni.hr

Četvrtak, 27.10.2022. / Melanie Seier Larsen, poslovni.hr