Najuspješniji gradić u Hrvatskoj: U 5 godina više od 40 projekata, a upravo rade na jednom vrijednom 18 milijuna kuna

Foto: Vjeran Žganec Rogulja / Pixsell

Najuspješniji gradić u Hrvatskoj: U 5 godina više od 40 projekata, a upravo rade na jednom vrijednom 18 milijuna kuna

Iznos potpore per capita je udeseterostručen, gradovi imaju sve više spremnih i dobro pripremljenih projekata pa koriste prilike.

Sredstva EU više nisu bauk već imperativ za boljitak države i regionalni razvoj, pokazuju podaci Ministarstva financija o iznosu povučenih sredstava u 2018. Kako prenosi portal gradonačelnik.hr, pozivajući se na nekonsolidirane podatke Ministarstva (nisu vidljive ustanove i poduzeća gradova ili samo gradovi kao partneri, pa je iznos i veći), u 2018. je čak 97 gradova povuklo više od 314 milijuna kuna, triput više nego 2017. Iznos europske potpore po stanovniku je udeseterostručen, u Komiži na Visu dosegavši čak 2505 kuna, u Pleternici 1222 i Lipiku 1157 kuna.

U pet godina prvog financijskog razdoblja najuspješnijima su se pokazali Ludbreg i Zadar - Ludbreg je povlačio prosječno 554 kune po stanovniku godišnje, a već su ove godine prijavili projekte u vrijednosti 18 milijuna kuna, s fokusom na zaštitu okolišu te sanaciju odlagališta otpada.

U Ludbregu su u pet godina napravili su više od 40 projekata i nastavljaju punom parom. Ondje će niknuti i projekt vrijedan 18 milijuna kuna. Riječ je o izgradnji arheološkog parka odnosno rekonstrukciji antičkih termi i izgradnji muzeja, a ovaj projekt koji bi trebao dodatno obogatiti turističku ponudu grada Ludbrega trebao bi biti gotov za godinu dana.

Zadar je kroz pet godina ostvario udio više od sedam posto. Projekti su usmjereni na obnovu kulturnih i društvenih centara; a obnovom Kneževe i Providurove palače te bedema postali su UNESCO grad, dok su daljnje projekte usmjerili na poduzetništvo.


Cijeli članak dostupan na: poslovni.hr

 

Srijeda, 07.08.2019.