Na prvom En Primeuru Bregovite Hrvatske predstavljeno 200 novih vina

Na prvom En Primeuru Bregovite Hrvatske predstavljeno 200 novih vina

Na prvom En Primeuru Bregovite Hrvatske posjetitelji su kušali 200 novih vina iz 38 vinarija Središnje bregovite Hrvatske.

Vinari su uz vina prošlogodišnje berbe predstavili i ona starijih godišta koja tek izlaze na tržište. S njima se upoznalo nekoliko stotina hotelijera, ugostitelja, enologa, trgovaca te građana – zaljubljenika u vina.

Nadamo se da će En Primeur Bregovite Hrvatske postati tradicionalan te da će se svi koji žele, s ovim divnim ljudima i njihovim vinima moći upoznati i u narednim godinama. U Bregovitoj Hrvatskoj vidim ogroman potencijal. Iako je prošla vinogradarska godina bila teška zbog vremenskih neprilika i drugih izazova s kojima su se poljoprivrednici suočili, a vinova loza je zahtjevna kultura, nova su vina Bregovite Hrvatske izvrsna. U Hrvatskoj više nama loših vina. Vinarima Bregovite Hrvatske poručujem: 'Vaša su vina sjajna! Nastavite raditi na njihovoj promidžbi i rezultat neće izostati'“, kazala je ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Ministarstva poljoprivreda Sandra Zokić.

En Primeur Bregovite Hrvatske organiziran je kako bi se predstavilo vinsko bogatstvo Središnje bregovite Hrvatske, a ugostitelji potaknuli da njezina vina uvrste u svoje vinske karte.

Godinama smo svoja nova vina predstavljali na manifestacijama drugih vinskih regija, a ove godine prvi put En Primeur organiziramo samostalno. Bregovita Hrvatska ovo će ljeto proslaviti pet godina postojanja. Sustavno razvijamo vinogradarstvo i vinarstvo Središnje bregovite Hrvatske te radimo na promociji njezinih vina. Na ovom En Primeuru kod mnogih ćete naših vinara, uz veliki trud, rad i stručnost, prepoznati borbenost, kreativnost i inovativnost“, rekao je Miroslav Polovanec, predsjednik Bregovite Hrvatske, udruge vinara i vinogradara Središnje bregovite Hrvatske koja trenutačno ima 105 članova.

Središnja bregovita Hrvatska jedna je od četiriju hrvatskih vinskih regija. Obuhvaća Grad Zagreb i osam županija. Na tom su području smještena vinogorja Zagorja i Međimurja, Prigorja i Bilogore, Pokuplja, Moslavine te Plešivice.

Veliki broj novih modernih vinarija u ovom središnjem dijelu Hrvatske postaju omiljena enogastronomska destinacija s autentičnom ponudom jer se tamo uz domaću tradicionalnu kuhinju mogu kušati vina velikog broja autohtonih sorti - pušipela, škrleta, kraljevine i sokola, ali i vrhunski pjenušci. Vjerujemo da će i ovaj En Primeur i nova vina Bregovite Hrvatske potvrditi sve veći značaj ove vinske regije za ukupnu hrvatsku vinsku ponudu“, kazao je prof. dr. sc. Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam.

Vinari su uz nova vina predstavili i svoje vinarije te prateću turističku i ugostiteljsku ponudu. Naime, iako im je cilj da njihova vina budu dobro zastupljena u barovima, restoranima i hotelima diljem Hrvatske, pa i inozemstva, veliku pozornost pridaju prodaji vina na kućnom pragu. Žele da zaljubljenici u dobru kapljicu upoznaju mjesta gdje njihova omiljena vina nastaju, te ljude koji ta vina stvaraju.

Fotografije (foto Rikard Jadan)

En-Primeur-Bregovite-Hrvatske-foto-Rikard-Jadan En-Primeur-Bregovite-Hrvatske-2-foto-Rikard-Jadan En-Primeur-Bregovite-Hrvatske-5-foto-Rikard-Jadan En-Primeur-Bregovite-Hrvatske-10-foto-Rikard-Jadan En-Primeur-Bregovite-Hrvatske-11-foto-Rikard-Jadan En-Primeur-Bregovite-Hrvatske-12-foto-Rikard-Jadan Kasandra-Dragani-i-Domagoj-Jakopovi-Ribafish-foto-Rikard-Jadan Miroslav-Polovanec-i-Sandra-Zoki-foto-Rikard-Jadan

Petak, 15.03.2024. / prorsus.hr