Na koje porezne promjene u 2020. morate obratiti pozornost?

Na koje porezne promjene u 2020. morate obratiti pozornost?

S novom godinom dolaze nove prilike, ali i nove brige. Kako jedna od tih briga ne bi bila i nepoznavanje novih propisa, donosimo najvažnije porezne novosti u 2020. godini za direktore. Lista je podulja, ali s njom ćete zato biti spremni na sve!

Porezne novosti u 2020. donose većini manje poreza

Prema našoj procjeni, većina će poduzetnika (uz pretpostavku jednakog prihoda) platiti manje poreza u 2020. godini. Povećava se osnovni odbitak, kao i osnovica više stope poreza na dobit. Smanjuje se i jedna od stopa PDV-a u ugostiteljstvu. Uvode se strože kontrole, a bit će i određenih izmjena kod obveznika fiskalizacije.

Za mlade će se smanjiti obveza kod poreza na dohodak, a najavljeni su i novi neoporezivi izdaci. Bit će strožih kontrola, a izmjene Općeg poreznog zakona vjerojatno će usmjeriti dio paušalaca prema otvaranju j.d.o.o.-a i d.o.o.-a, odnosno zapošljavanju. Kao što možete vidjeti, porezne novosti u 2020. su brojne i detaljne. Mi smo ih podijelili u nekoliko skupina, pa počnimo od najjednostavnijih.

1. Nova minimalna plaća za 2020. godinu

Prvo ono osnovno. Za 2020. godinu propisan je novi iznos minimalne bruto plaće od 4.062,51 kuna za puno radno vrijeme. Nova minimalna plaća počinje se obračunavati za mjesec siječanj, a uobičajeno se isplaćuje u veljači 2020.

2. Nova minimalna plaća i za zaposlenike-članove uprave te direktore

Od prvog siječnja mijenja se i minimalna bruto plaća zaposlenog člana uprave. Ona ne može biti niža od 5.682,30 kn u bruto iznosu. Naravno, na taj iznos plaća se još i zdravstveno osiguranje.

Ako je direktor zaposlen na nepuno radno vrijeme, on je obvezan platiti razliku između obračunatih doprinosa i doprinosa prema minimalnoj mjesečnoj osnovici od 5.682,30 kn.

3. Mijenja se Zakon o porezu na dohodak: manje poreza, strože kontrole

Kao prvo, obradovat će vas izmjene Zakona o porezu na dohodak. Njima se osnovni osobni odbitak povećava s 3.800,00 kuna na 4.000,00 kn.

Nadalje, svim je „mladim“ poreznim obveznicima smanjena godišnja obveza poreza i prireza na dohodak po osnovi nesamostalnog rada (plaće), obračunate do svote porezne osnovice od 360.000,00 kn.

Pronađite više informacija i pouzdanog partnera za usluge računovodstva na brojevi.hr.

Utorak, 21.01.2020. / brojevi.hr