Mrvoš: "Želim izgraditi pametan grad kod Splita"

Foto: Luka Šangulin/Index

Mrvoš: "Želim izgraditi pametan grad kod Splita"

Za Ivana Mrvoša, mladog solinskog poduzetnika i osnivača Includea, proizvođača pametnih klupa, ovo je sjajna godina.

Prvo ga je u veljači ove godine Forbes uvrstio na listu 30 Under 30 u kategoriji Manufacturing & Industry za 2019. godinu u Europi. Nakon toga krenuo je u dokapitalizaciju svoje kompanije u kojoj je prikupio 15 milijuna kuna - o interesu ulagača svjedoči da je već u prvom danu prikupljeno oko 7,5 milijuna - te joj je vrijednost porasla na 100 milijuna kuna.

Do kraja ljeta zapošljavat će 55 ljudi, razvojni tim koji radi na novim proizvodima ima će 18 zaposlenih, a za Index Mrvoš otkriva i ambiciozan plan gradnje kampusa na 15 tisuća kvadrata. Ako se taj projekt realizira, bit će to prvi hrvatski smart city u koji će biti smještena proizvodnja, ali i stanovi za zaposlenike Includea koji nisu sa splitskog područja.

Kompanija procijenjena na 110 milijuna kuna

"Ova runda investicija još nije službeno zatvorena. Prikupili smo 15 milijuna kuna, a razgovaramo s još nekim ulagačima, tako da bi do kraja godine moglo biti prikupljeno ukupno 30 milijuna kuna. Kada nam se javljaju ulagači nije nam bitan samo novac, nego i vrijednost koju može dati kompaniji, u smislu savjeta, kontakata. Jedan od ulagača u ovoj rundi je i Stjepan Talan koji je privatno uložio četiri milijuna kuna. Inače, radi se o vlasniku kompanije Solvis, koja proizvodi solarne panele i s kojom surađujemo već skoro četiri godine. Dio novca išao je kroz platformu Funderbeam, na Zagrebačkoj burzi, tu je bilo više stotina malih i većih ulagača - od 100 eura pa do pola milijuna. Trenutna vrijednost firme, prema procjeni revizorske firme - jedne od big four - jest 110 milijuna kuna. Interes ulagača je velik jer nakon ovih posljednjih investicija smo ipak postali vidljiviji, zanimljiviji, pa su se počeli javljati i neki veći, strani fondovi", kaže Mrvoš.

U planu izgradnja kampusa vrijednog blizu 30 milijuna kuna

Include je u pet godina narastao i premašio broj od 50 zaposlenih, koliko će imati do kraja ljeta. Upravo imaju otvorene natječaje za 14 pozicija, a ljudima koji nisu sa splitskog područja, a žele raditi u Solinu, nude i smještaj. Kako bi trajno riješio problem smještaja zaposlenika i proizvodnje, Mrvoš u planu ima izgradnju kampusa koji bi, ako se realizira, bio prvi hrvatski smart city.

"U pregovorima smo s nekoliko ulagača i banaka, i sljedeće godine krenuli bi s gradnjom prvog hrvatskog smart cityja, kampusa koji bi vjerojatno bio smješten u široj okolici Splita, Hoće li to biti Split, Solin, Klis, još uvijek ne znamo. Razgovaramo s nekim načelnicima pa ćemo vidjeti kako će se to razvijati. Ideja je da napravimo proizvodni pogon koji bi imao oko 4500 kvadrata u kojem bi bili uredi, proizvodnja, laboratoriji i dodatno jedan coworking prostor za startupe s ovog područja koji tek počinju. Također u sklopu kampusa bi bilo 30-ak stanova koje bi besplatno koristili zaposlenici Includea koji nisu s ovog područja. Taj projekt bi koštao ukupno oko 28 milijuna kuna. To je sve još u fazi pregovora, a do Nove godine ćemo definitivno znati idemo li u to ili ne", kaže Mrvoš.


Cijeli članak dostupan na: index.hr

Četvrtak, 04.07.2019.