Moody’s: Hrvatska neće uvesti euro prije 2025.

Moody’s: Hrvatska neće uvesti euro prije 2025.

Fundamentalni pokazatelji zemalja srednje i istočne Europe, uključujući i Hrvatsku, ostaju stabilni što će se reflektirati na rejtinge u narednih 12 do 18 mjeseci, ocjenjuje Moody’s. Rejting agencija ističe da izgledi za rast u srednjem roku ostaju snažni i nakon očekivanog oporavka od pandemije u 2021. budući da je CEE regija manje izložena dugotrajnoj šteti od posljedica Covida 10 od većine eurozone, a profitirat će od povećanog (a jeftinog) financiranja Unije, piše Poslovni dnevnik.

Premda su razine javnog duga i deficita budžeta snažno porasli u 2020. mnogima će prethodno pospremanje javnih financija i veći fiskalni prostor dati otpornost u usporedbi s drugim globalnim igračima po pitanju kreditne vjerodostojnosti. Među njima su Hrvatska i Bugarska kojima je nakon ulaska u tečajni mehanizam rejting u studenom podignut (Ba1 sa stabilnim izgledima za Hrvatsku, za Bugarsku Baa1 uz stabilne izglede).

“Iako ne očekujemo da će ni Bugarska ni Hrvatska uvesti euro prije 2025., članstvo u ERM II osnažuje kredibilitet bugarskog valutnog odbora te hrvatski upravljani fluktuirajući tečaj prema euru smanjujući valutni rizik obiju zemalja”, ističe Moody’s.


Izvor: Poslovni dnevnik

 

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 15.01.2021.