Mnogima se neće moći obračunati plaće zbog grešaka u sustavu Porezne uprave

Mnogima se neće moći obračunati plaće zbog grešaka u sustavu Porezne uprave

Dio porezne reforme, kojom su se, između ostalih stvari, ukinuli prirezi i povećao osobni porezni odbitak, jest i uvođenje olakšice za prvi stup mirovinskog osiguranja onima čija bruto plaća ne prelazi 1300 eura. Zbog te "inovacije" su nastali problemi s obračunom plaća.

Računovođe imaju brojne probleme oko obračuna plaća, koji se od početka godine nisu uspjeli riješiti unatoč brojnim upitima prema Poreznoj upravi. Zbog cijele situacije javljaju da ne mogu obračunati plaću za prosinac, a oni koji su to uspjeli nisu sigurni da su to točno napravili.

Porezna reforma je stvorila probleme 

Problem je nastao zbog novog Zakona o doprinosima, točnije zbog usvojenog novog Pravilnika o izmjenama i dopunama pravilnika o doprinosima.

Prema novom zakonu, ako bruto plaća radnika ne prelazi 1300 eura, onda radnik ima pravo na olakšicu za prvi stup obaveznog mirovinskog osiguranja. Olakšicu umjesto poslodavca uplaćuje država, razmjerno visini plaće do 1300 eura bruto.

Radnik može raditi kod više poslodavaca, ali mora dati izjavu o broju poslodavaca za koje radi i bruto plaćama kod svakog. Zatim mora odrediti kako će se olakšica raspodijeliti, tj. koji postotak olakšice će pripasti svakom od poslodavaca.

Prva stvar oko koje su se računovođe pobunili je upravo spomenuto davanje izjava radnika, jer već iz prijašnjih iskustava znaju da takva praksa dovodi do nerazumijevanja, komplikacija i krivih podataka. U konačnici takve stvari dovode do krivih obračuna i naknadnih ispravaka, a to znači i više utrošenog vremena.

Porezna uprava nije na vrijeme prilagodila svoj sustav

Alternativno rješenje problema koje je nastalo zbog olakšica za prvi mirovinski stup je da računovođe sami koriste podatke iz sustava ePorezna i sami utvrđuju iznose olakšica. Ali informacijski sustav Porezne uprave putem kojega su računovođe i poslodavci trebali imati uvid u podatke za umanjenje mjesečne osnovice doprinosa još uvijek ne radi.

Sustav provjere podataka za obračun plaća jednostavno nije spreman, iako su izmjene Zakona o doprinosu stupile na snagu početkom prosinca te se primjenjuju na plaći koja se isplaćuje u siječnju.

"Zbog nespremnosti Porezne vjerojatno će poslodavci imati mnogo ispravaka, a prave će efekte znati tek kroz mjesec ili dva. Ovo je jedan od najgorih zakona koji je ikada donesen jer nam značajno komplicira obračun plaća", reagirala je predsjednica Udruženja računovođa pri Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) Mirela Relković za Poslovni dnevnik.

Problemi od početka godine. Porezna se hvali rješavanjem upita, a računovođe tvrde da problemi nisu uklonjeni

Problemi su postali jasni već onim poslodavcima koji su htjeli plaću za prosinac isplatiti prvog ili drugog radnog dana u siječnju ove godine, pa nisu sigurni jesu li dobro napravili obračun. Doslovno nisu sigurni da su isplatili radnicima točan iznos plaće.

Već drugog ovogodišnjeg radnog dana, u jutarnjim satima 3. siječnja, Porezna je morala privremeno ugasiti sustav da bi se ispravili problemi. "Obavještavamo korisnike sustava ePorezna da trenutno postoje tehničke poteškoće pri korištenju usluge Uvid u umanjenje mjesečne osnovice doprinosa MO I stup. Radimo na otklanjanu navedenih poteškoća te ćemo obavijestiti korisnike čim budu otklonjene. Zahvaljujemo na razumijevanju", objavljeno je na službenim stranicama Porezne uprave.

Isti dan u 18 sati je stavljena nova obavijest: "Većina poteškoća u sustavu ePorezna je riješena. Moguće su još manje greške koje se tiču pojedinih korisnika, a radimo na njihovom rješavanju."

Sljedeći dan su se iz Porezne uprave i pohvalili da su vrlo brzo otklonili probleme, za što su priložili statistiku upita o poteškoćama kroz sustav "Pišite nam". Tvrdili su da je 22.443 poslodavca od 20. prosinca do 4. siječnja uspješno dostavilo obrazac u sustav ePorezna s umanjenjem iznosa prvog stupa mirovinskog osiguranja. Poslano je 70 upita oko poteškoća s obračunom, a Porezna uprava tvrdi da je na sve odgovorila.

Ali neki računovođe su još imali probleme s aplikacijom pa su nastavili kontaktirati Poreznu upravu. A problemi još nisu otklonjeni, iako je 10. siječnja objavljeno da su aplikacije ePKK, Puna provjera JOPPD obrazaca, Preknjiženja i Specifikacija nepovezanih uplata onemogućene do 15. siječnja...

Cjelovitu vijest pročitajte na linku.

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 11.01.2024. / index.hr