Mladima u Hrvatskoj država bi mogla vratiti oko 700 milijuna kuna godišnje kroz povrat poreza

Mladima u Hrvatskoj država bi mogla vratiti oko 700 milijuna kuna godišnje kroz povrat poreza

Vlada je najavila da će od iduće godine svi mlađi od 25 godina biti oslobođeni plaćanja poreza na dohodak i prirez, dok će generacije zaposlenih između 25 i 30 godina plaćati samo 50 posto poreza.

Prema najnovijim podacima mirovinskog zavoda o broju osiguranika, krajem rujna imali smo oko 120 tisuća zaposlenih mladih do navršene 24 godine, te još 166 tisuća osiguranika u dobi od 25 do navršenih 29 godina. Tridesetogodišnjaka bi moglo biti oko 40 tisuća, što znači da će novo porezno rasterećenje utjecati na primanja oko 320 tisuća mladih ljudi.

Njima bi u džepu moglo ostati oko 700 milijuna kuna godišnje. Mlada osoba čija je mjesečna neto plaća oko 6400 kuna, odnosno oko prosječne plaće, mjesečno plaća oko 800 kuna poreza na dohodak.

U prvim verzijama ta se olakšica trebala knjižiti i osjetiti odmah u siječnju 2020., no prema posljednjoj verziji, upućenoj u Sabor, poslodavci će morati obračunati i uplatiti pune poreze kao da ne postoji nikakvo izuzeće, a olakšica će biti isplaćena kroz povrat poreza u kolovozu iduće godine.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen iz Večernjeg lista.

Srijeda, 06.11.2019. / www.vecernji.hr