Mit je da u IT-ju nedostaje samo developera

Mit je da u IT-ju nedostaje samo developera

Zagrebačka softverska kompanija SysKit, kao i ostatak IT sektora, suočava se s nedostatkom programera, ali i drugih stručnjaka različitih profila. Kako bi smanjili utjecaj ovih negativnih trendova, osmislili su šestomjesečni onboarding program s ciljem što boljeg uklapanja novih zaposlenika i njihovog duljeg zadržavanja.

Gotovo da nema branše koja trenutno u Hrvatskoj nema problema s pronalaženjem radne snage, a taj je problem posebno izražen u IT sektoru. No, upozoravaju iz branše, više im nisu boljka samo developeri, odnosno programeri, već i stručnjaci raznih drugih profila. Poseban je to izazov onima koji rade specifičan nišni proizvod, kao što je softverska kompanija SysKit.

Među najznačajnijim je njihovim proizvodima SysKit Point, platforma za jednostavno upravljanje Microsoft 365 okolinom.”Naša platforma olakšava IT odjelima upravljanje složenim sustavom. Riječ je o jednostavnom proizvodu za kompleksne okoline”, objašnjava Toni Frankola, suosnivač i direktor SysKita. A takva softverska proizvodnja, koju plasiraju na najzahtjevnija tržišta sjeverne Amerike i zapadne Europe i to u industrije iz raznih sektora i svih veličina, zahtijeva stručnjake raznih profila.

“Mi moramo proizvod osmisliti, moramo ga isprogramirati te promovirati tako da klijent do njega može lako doći. Dakle, osim developera, nama su potrebni product manageri koji osmišljavaju osnovne funkcionalnosti proizvoda, dizajneri koji će napraviti rješenje koje je jednostavno i intuitivno za korištenje, kontrolori kvalitete. Potom, proizvod treba plasirati na tržište, pa nam je potreban i veliki i vješti tim za prodaju i marketing te customer success tim, zadužen za blisku suradnju s klijentima”, nabraja Frankola.

Cijeli članak pročitajte na poslovni.hr

Srijeda, 24.08.2022. / PD VL native tim, poslovni.hr