Ministarstvo potvrdilo: Rad na pola radnog vremena računa se kao puni staž – svima osim umirovljenicima

Ministarstvo potvrdilo: Rad na pola radnog vremena računa se kao puni staž – svima osim umirovljenicima

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava jučer su novinari portala mirovina.hr priupitali je li u Hrvatskoj moguće raditi na manje od punog radnog vremena, recimo period od 15 godina, a da se to pri odlasku u mirovinu računa kao 15 godina staža. Odgovorili su potvrdno, čak i ako radite jedan sat dnevno čitavu godinu – dobit ćete jednu punu godinu staža.

Ovaj mehanizam je posebice zanimljiv u vidu da umirovljenici koji rade na pola radnog vremena za jednu godinu rada ne dobiju jednu novu godinu staža, nego samo pola! Oni doista moraju raditi dvije godine na pola radnog vremena da bi im se to računalo kao jedna dodatna godina staža, dok za ljude koji nisu u mirovini vrijede puno povoljnija pravila.

Jedna dodatna godina mirovinskog staža umirovljenicima može značiti i do desetak posto veću mirovinu. Osim veće mirovine na temelju te jedne godine staža, mogu se kvalificirati za druge mjere koje možda nisu postojale u trenutku njihovog umirovljenja – dodatni staž za rođenu djecu i manja penalizacija su samo neke stvari koje bi ih mogle zahvatiti i povećati im mirovine. Ali ništa od toga nije moguće bez te jedne dodatne godine efektivnog radnog staža.


Ostatak članka pročitajte na: mirovina.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 28.02.2020.