Ministar najavio ukidanje fotelja za 618 lokalnih dužnosnika

Ministar najavio ukidanje fotelja za 618 lokalnih dužnosnika

Do sada biralo njih 1321, a prihvaćanjem zakonskih promjena birat će ih se 703.

Ministar uprave Ivan Malenica najavio je u utorak da su u javno savjetovanje uputili paket zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi kojim će se smanjiti broj lokalnih dužnosnika.

Također, smanjiti će se broj članova predstavničkih tijela.

“Ministarstvo uprave i pravosuđa je na javno savjetovanje uputilo paket zakona o lokalnoj samoupravi – zakon o lokalnoj, područnoj i regionalnoj samoupravi, zakon o lokalnim izborima i zakon o Gradu Zagrebu”, izvijestio je Malenica.

Rekao je da se tim zakonima ide u racionalizaciju broja lokalnih dužnosnika i podsjetio kako se do sada biralo njih 1321, a prihvaćanjem zakonskih promjena birat će ih se 703.

Tako će se, dodao je, na lokalnim izborima birati 618 lokalnih dužnosnika manje.

Najavio je i da će za 10 posto smanjiti broj članova predstavničkih tijela te će se ograničiti i naknade.

Osim toga, rekao je Malenica, kroz izmjene tih zakona uvodi se obveza za jedinice lokalne samouprave da javno objavljuju podatke o trošenju proračunskog novca, a Zakon o proračunu bi to trebao detaljnije razraditi.

“Ministarstvo pravosuđa i uprave će kroz digitalne platforme omogućiti da ta promjena za jedinice lokalne samouprave bude što jeftinija”, najavio je.

Malenica je rekao i da najavljene promjene, koje će donijeti do kraja godine, predstavljaju samo jedan paket aktivnosti usmjeren prema jačanju, funkcionalnosti i povezivosti lokalne samouprave. Dodao je kako su razgovarali s predstavnicima tri jedinice lokalne samouprave koje su iskazale interes za funkcionalno povezivanje i zajedničko obavljanje određenih poslova.

Članak u cijelosti pročitajte na portalu poslovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Srijeda, 11.11.2020. / www.poslovni.hr