Ministar Marić odgovara na ono što zanima sve: Hoće li se rezati plaće?

Ministar Marić odgovara na ono što zanima sve: Hoće li se rezati plaće?

U privremenoj zgradi Vlade - Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici poslijepodne su proveli predstavnici čak 13 sindikata državnih i javnih službi na velikom, kako je nazvan, konzultativnom sastanku. Na sastanku sa sindikatima je bio i gost RTL Direkta ministar financija Zdravko Marić.

Na pitanje novinara RTL-a je li ovaj sastanak znak da se definitivno ide u rezanje plaća u javnom i državnom sektoru, ministar je rekao:

"Konzultativni sastanak je bio. Postoje neke procedure u razgovorima, i danas-sutra u pregovorima. Ide se. Danas smo razmijenili određena razmišljanja, vidjet ćemo u sljedećim danima kako ćemo i što ćemo dalje", ustvrdio je, a na pitanje govorimo li o rezanju od 20 ili 40 posto, kazao je: "Ne bi sada ulazio u spekulacije i brojke. Nisu samo plaće sastavni dio rashodovne strane proračuna", poručio je i dodao:

"U ova tri mjeseca, da financirate sve ono nužno treba oko 15 milijardi kuna mjesečno, dakle u tri mjeseca 45 milijardi i kad tome dodate još neke obveze iz prošlih razdoblja, dođe se do 70 milijardi kuna", kazao je Marić.

O trećem krugu povišica za prosvjetu i javni sektor je rekao: "Nisam tada imao kristalnu kuglu, ali sam govorio da se ne možemo baš tako ponašati i provocirati na neki način ovakvu situaciju, a ona je došla. Vi znate da neke od tih obveza koje smo preuzeli još onda, u originalnom proračunu zapravo nemamo ni planirano", kazao je.

Kad će se gospodarstvo vratiti u normalu? 

"Ja nemam koga to pitati, u smislu epidemiološke slike. Vrlo je teško projicirati kako i kada očekivati oporavak...", kazao je.

Onda je uslijedilo pitanje koje mnoge zanima. Je li Vlada spremna za ozbiljnije reforme?

"Da. Mislim da jesmo pokrenuli neke reforme. Udar je velik i nema ni jednog svjetskog gospodarstva koje ga može podnijeti bez posljedica. Još više trebamo gledati prema onome što slijedi. To su reforme, ne samo države. Ako nam ova kriza neće otvoriti oči što su to strukturne grane, onda se može ponoviti", poručio je na kraju gostovanja u RTL Direktu ministar financija Zdravko Marić. 


Izvor: RTL

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 24.04.2020.