Minimalac osiguran za 600.000 radnika, no u ovom slučaju novac će se vraćati

Minimalac osiguran za 600.000 radnika, no u ovom slučaju novac će se vraćati

Hrvatska trenutno ima 25.000 zaposlenih manje nego što ih je bilo početkom svibnja 2019. godine, a ukupan broj osiguranika iznosi milijun i 520 tisuća osoba.

Ovaj mjesec 4000 kuna državne potpore trebalo bi biti isplaćeno najmanje 595.000 radnika.

Svi koji su dobili novac za ožujak trebali su do utorka 5. svibnja dostaviti dokaz da su isplatili plaće, a iz nadležnog Ministarstva rada navode da je HZZ-u dostavljeno 477 tisuća JOPPD obrazaca. Prve provjere koje je provodila Porezna uprava upućivale su na to da je svaka četvrta tvrtka smanjivala plaće u odnosu na prethodni mjesec.

Gdje god se otkriju nepravilnosti, zatražit će se povrat sredstava. Upravno vijeće Zavoda za zapošljavanje na jučerašnjoj je sjednici donijelo odluku da se pravo na državnu potporu proširi i na poslodavce koji posluju samo sezonski, imaju domaću radinost ili sporedno zanimanje te na pojedine umjetničke organizacije i samostalne profesije. Dosad je odbijeno 3500 zahtjeva koji nisu udovoljavali kriterijima. Uz 4000 kuna potpore, država će za osiguranike drugog stupa isplatiti i po 250 kuna doprinosa.

Po broju zaposlenih, glavnina državne pomoći iz ožujka (više od jedne milijarde kuna) završila je na računima mikro i malih poduzeća, no pomoć države za isplatu plaća zatražili su i mnogi veliki sustavi, počevši od hotelijera koji nisu smjeli raditi do trgovaca koji su ipak mogli raditi, zatim kladioničara, naftaša, pa i velikih pekarskih lanaca. Broj nezaposlenih u Hrvatskoj također raste te je nadomak 160 tisuća, no ako se stanje brzo normalizira, dobri su izgledi da neće prijeći tu brojku.


Izvor: posalovni.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Četvrtak, 07.05.2020.