Mini reforma smanjuje broj onih koji biraju mirovinu iz I. stupa

Mini reforma smanjuje broj onih koji biraju mirovinu iz I. stupa

Pečat inflacije u novim rješenjima za mirovinski sustav.

S početkom rujna i aktivnosti Vlade prebacuju se u višu brzinu, a u ambijentu visoke inflacije i izborne godine to znači i zgusnutije aktivnosti.

Pečat inflacije svakako imaju imaju neka nova rješenja koja se najavljuju u okviru mini mirovinske reforme, dok su utjecaji inflacije isprepleteni s izbornim motivima kad je riječ o prvim najavama vezanim uz takozvanu 13. mirovinu, kao i o novom paketu mjera za ublažavanje troškovnih udara na standard građana, čije je predstavljanje premijer Andrej Plenković najavio za idući četvrtak.

Novi paket mjera za zaštitu od inflacije bit će “sveobuhvatan, ciljan i usmjeren na najugroženije”, rekao je premijer nakon sjednice predsjedništva stranke. Istaknuo je i da je o problemu inflacije Vlada razgovarala i s guvernerom Hrvatske narodne banke, usput ponovno podsjećajući da je u proteklih sedam godina mandata njegove vlade prosječna plaća porasla za 400 eura, sa 749 na 1150 eura.

Kroz prizmu mjera za amortiziranje rastućih troškova može se promatrati i plan izmjena zakona o tzv. nacionalnoj naknadi za starije osobe, kao i naznake vezane uz 13. mirovinu. Predstavnici umirovljenika u tom kontekstu ponaprije vide dosadašnje jednokratne dodatke, dok su razne varijante 13. mirovine institut koji je čvrsto zakonski definiran u 12 zemalja Europske unije.

To su bile i neke od tema ovotjednog sastanka Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, na kojemu su predstavljene i glavne novosti u izmjenama zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima te zakona o mirovinskim osiguravajućim društvima.

Cijeli članak pročitajte na poslovni.hr

Četvrtak, 07.09.2023. / Jadranka Dozan, poslovni.hr