Mini istraživanje Glasa Istre: Za pristojnu plaću mora se raditi bez slobodnog dana!

Mini istraživanje Glasa Istre: Za pristojnu plaću mora se raditi bez slobodnog dana!

Najviše zarađuju oni koji nešto kuhaju, bili samo na roštilju (7.000 do 8.000 kuna) ili kuhali širi raspon jela (čak i do 15.000 kuna). Tko želi imati jedan slobodan dan tjedno, teško će zaraditi preko 6.000 kuna.

Stanje je i dalje alarmantno, nema dovoljno radnika. I dalje nedostaju konobari, kuhari, pizzaioli, čistačice i spremačice. Istražili smo što bismo putem oglasa trenutno mogli pronaći za rad u sezoni.

U oglasu smo pronašli da se traži čistačica za čišćenje kuće za odmor. Mjesto rada - Pula, preciznije Valdebek. Vrijeme rada - subota od 9 do 14 sati, kad je smjena gostiju. Princip rada - čim gosti izađu, jer u nekoliko sati treba pripremiti apartman za dolazak drugih, objašnjava glas s druge strane. Cijena, nepoznata.

"Vi recite cijenu, a ja ću kazati može li, ili ne može", odmah će glas s druge strane žice. Insistiramo da kaže svoju cijenu, ne bi li razmotrili mogućnost rada. "Ma ljudi nisu normalni. Za čišćenje želi plaću liječnika. Traži mi 500 kuna za četiri sata. Ja je odbijem i ona me zivka i dalje i traži 500 kuna i još cijelo vrijeme tvrdi da ima puno posla. Pa što me zove ako ima puno posla? To nije normalno. Svaki neurokirurg doći će kod mene raditi za taj novac. Ne podcjenjujem ničiji posao, ali zna se koliko vrijedi koji posao", gorljivo objašnjava. Još uvijek smo neodlučni. Oboje. Na kraju nudi posao za 60-70 kuna po satu.

Posao broj dva - konobarica u beach baru u Peroju. Ljubazni ženski glas s druge strane objašnjava da je poželjno prethodno iskustvo na sličnim poslovima, te pita bismo li radili preko studentskog, ili na ugovor. "Ugovor", kažemo. "Dobro. Plaća se 25 kuna na sat". Vrijeme rada - radi se u tri smjene: od 9 do 15, od 15 do 23 i međusmjena je od 12 do 20 sati. Jedan dan je slobodan. Potrebno je imati svoj prijevoz i radi se do kraja sezone, odnosno dok ima gostiju na plažama. Suma sumarum - 200 kuna na dan puta 26 radnih dana iznosi oko 5.200 kuna.

Istu plaću nudi se za posao prodavačice u butiku u centru Pule, 100-tinjak metara od amfiteatra. Jedan dan u tjednu je slobodan, radi se oko 8-9 sati dnevno. Štandovi plaćaju nešto više, oko 6.000 kuna. Radi se svaki dan oko 9 sati dnevno.

Vijest je prenesena s portala glasistre.hr

Utorak, 02.07.2019.