Microsoft uložio u hrvatski startup kojim se može izraditi drugi Facebook

FOTO: memgraph.com/careers

Microsoft uložio u hrvatski startup kojim se može izraditi drugi Facebook

Memgraph, čijom se tehnologijom koristi više od 3000 programera, primio je od zanimljive grupe investitora ulaganje od 41,7 milijuna kuna

Memgraph, hrvatski startup koji proizvodi tehnologiju kakvu Amazon, Apple, Facebook i Google razvijaju interno i ne kane je prodavati na tržištu, primio je investiciju od 41,7 milijuna kuna (6,7 milijuna dolara). Dakako, u Memgraph je investirao peti član velike petorke najmoćnijih tehnoloških kompanija na svijetu, Microsoft.

Softverski div u domaći je startup, osnovan 2016. u Londonu, a koji razvoj i poslovanje vodi iz Zagreba i Vrbovca, uložio preko svog VC fonda M12, koji od lani ima podružnicu u Europi, a vodi ga Matthew Goldstein. Uz njega, u Memgraph je uložio Heavybit iz Silicijske doline. No, na popisu ulagača još su VC fond iza kojeg stoji CIA, In-Q-Tel, te još nekoliko poznatijih imena: Counterview Capital, ID4 Ventures i Mundi Ventures.

Dominik Tomičević, direktor Memgrapha, koji je pokrenuo s Markom Budiselićem, pojašnjava da je uzbuđenje investitora pobudila tehnologija koja je većini građana potpuno nepoznata. Memgraph, je, naime, uspio razviti i izbaciti komercijalno na tržište najbržu graf bazu podataka na svijetu.

"Nije tajna da Facebook, Twitter i ostali tehnološki giganti ostvaruju ogromnu vrijednost upravo koristeći algoritme koji dubinski analiziraju veze u grafu da bi nam posluživali visoko prilagođene oglase, tehnologija iza tih sustava ima brojne primjene i u drugim industrijama, ali prije Memgrapha nije bila dostupna većini ostalih organizacija", kaže Tomičević.

Osim što se na Memgraphu mogu raditi inačice Facebooka, njegov Feed i sustav oglasa, zatim pandani Google search algoritmu, Amazonovu i Netflixovu sustavu preporuka što kupiti i koje filmove i serije gledati, njegova je tehnologija ključna za razvoj umjetne inteligencije.

Tomičević kaže da jedna financijska organizacija koristi njihovu tehnologiju za detekciju prijevara na kreditnim karticama. U kemijskoj industriji služi za stvaranje takozvanih digital twinova pomoću kojih se radi na smanjivanju ugljične emisije i smanjivanja nusproizvoda. Slično se koristi i u velikim električnim mrežama.

Članak je u skraćenom izdanju prenesen s portala novac.hr

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Ponedjeljak, 18.01.2021. / novac.jutarnji.hr