‘Medicinskih sestara već u svibnju neće biti na birou i nastat će potpuni kolaps'

‘Medicinskih sestara već u svibnju neće biti na birou i nastat će potpuni kolaps'

- ‘U Zadru još ne nedostaje medicinskih sestara i tehničara. Ali prema mojim saznanjima to neće trajati još dugo, možda do ljeta’ - na to je upozorila medicinska sestra Dajana Subić za Zadarski list.

Na Zavodu za zapošljavanje svega je 34 nezaposlene medicinske sestre, a samo u zadarskoj Općoj bolnici ove godine u mirovinu odlaze 23 sestre, upozorila je Subić te naglasila i da se “potrebe u Hitnoj medicinskoj pomoći tijekom turističke sezone povećavaju i po nekoliko puta”. Stoga se predviđa da će već sljedeći mjesec nastati svojevrsni kolaps.

Na razini države situacija je još alarmantnija. U Hrvatskoj, naime, nedostaje oko 12.000 medicinskih sestara i tehničara, a na natječaje mnogih bolnica nitko se ni ne javlja. Cijenu, naravno, plaćaju pacijenti, no i sestre koje jesu zaposlene jer moraju odraditi dupli posao, kako je Dajana Subić objasnila. Uz lošu organizaciju rada u bolnicama, razlog tome je odlazak iz Lijepe naše trbuhom za kruhom.

- Medicinska sestra svojim izborom zvanja svjesno odabire težak i veoma odgovoran posao. Ona mora biti vješta i spretna u izvršavanju svojih zadataka koji zahtijevaju neprestanu naobrazbu te niz socijalnih znanja i vještina, a za sve to treba puno strpljenja, ljubavi, vjere i tolerancije. Međutim, od toga se, nažalost, ne može živjeti. Jedino se može živjeti od pošteno zarađene i primjerene plaće - istaknula je medicinska sestra koja je i članica Predsjedništva Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara te predsjednica Županijske podružnice tog sindikata.

Naime, medicinska sestra u Hrvatskoj nakon 30 godina rada dobije 2.700 kuna mirovine, dok će nakon samo deset godina rada u Velikoj Britaniji dobiti 5.000 kuna.

Rješenje ovog problema Subić vidi u hitnom poboljšanju uvjeta rada i veće plaće. Navela je primjer Rumunjske koja je nedavno povećala plaće medicinskim sestrama i tehničarima za 25 posto, upravo kako bi spriječila njihov odlazak u inozemstvo.


 

Ostatak članka pročitajte na: novac.jutarnji.hr

Srijeda, 03.04.2019.