Matijašević: Na marketing gledam holistički, brojke su početak i kraj

Matijašević: Na marketing gledam holistički, brojke su početak i kraj

Svašta se danas naziva na tržištu naziva marketinškom agencijom.

Ne može se to raditi površinski, već dubinski, kroz razgovor s klijentom vidjeti sve poslovne sastavnice, analizirati poslovanje, vidjeti gdje su prilike koje se ne iskorištavaju i napraviti zajednički plan kako biti još uspješniji na tržištu, istaknuo je u razgovoru za PoslovniFM Kristijan Matijašević, vlasnik i predsjednik uprave tvrtke Abnormal. Time je i objasnio što radi kao poduzetnik, odnosno svoju odluku da nakon 20-ak godina rada u korporacijama krene samostalno u poduzetničke vode.

I u radu za drugoga i kao samostalni poduzetnik morate raditi. Onima koji rade i znaju raditi ništa se ne mijenja, osim obveza, uz smiješak će Matijašević. Dodaje da su za njega brojke i početak i kraj. Sve okolo, sva komunikacije, kampanja su alati koji vam pomažu ostvarenju.

– Ali ako vi niste dobro analizirali situaciju i niste vidjeli gdje su vam sve prilike – a iz mog iskustva rada s kompanijama puno, čak i etabliranih kompanija u Hrvatskoj zapravo propušta jako puno prilika – do njih je potrebno doći kroz dubinske razgovore nakon čega se ljudima otvaraju oči. To je najljepši dio posla kad oni sami vide još puno veće mogućnosti, istaknuo je Matijašević. Da bismo radili posao kako treba, ne možemo pobjeći od brojeva koji su objektivni, dometnuo je.

Koliko je danas sigurnost radnog mjesta sigurna? odgovorio je protupitanjem na upit urednika podcasta Mislište, Sandra Kraljevića, misli li da je sigurnije ostati s radnim mjestom u korporaciji ili pokrenuti vlastitu tvrtku.

Posebnu pozornost posvećuje u radu Revenue Growth Managementu, što nije toliko popularan i korišten izraz u javnosti, ali je iznimno bitan jer govori o smjeru kojim će kompanija upravljati rastom prihoda.

– Poanta je kako osigurati rast prihoda na profitabilan i dugoročan način. Uvijek se, iz iskustva govorim, uvijek kad uđemo dubinski unutar kompanije, uvijek nađu još dodatni, ali vrlo relevantni, zapravo potencijali za dugoročan rast prihoda, kazao je Matijašević. Cjelovit razgovor poslušajte u streamu prvog poslovnog radija PoslovniFM, na podcast platformama Mixcloud i Spotify (u nastavku izravno linkovi) ili preuzmite za kasnije slušanje, kad god želite.

– U radu s ljudima i u korporacijama vodio sam se i vodim otvorenošću i iskrenošću. Otvorenost je uvijek dobrodošla. Nekako se pokazalo da je to najbolji put, koliko god nekad bila bolna istina, smatra Matijašević.

Ocijenio je da postoji svojevrsna kriza u marketinškoj komunikaciji.

– Sve postaje klišeizirano, dosadnjikavo, nemaštovito, nejasno, zbrljavo itd. Mislim da smo generalno u nekoj krizi što se tiče kvalitete same marketinške komunikacije. Mislim da se to shvaća dosta olako, iskreno mislim da se ne pristupa dovoljno analitički i strateški tome, nego se to sve svelo na razinu nekakve doskočice, dosjetke… koja traje 3 dana. Osobno mi je to bez veze, ali evo, vidimo dosta tih i takvih primjera.

– Fali hrabrosti, fali jasnoće, hrabrosti, jedne jasnije vizije, fokusiranosti i snage. Definitivno fali generalno kreativnosti, zbog čega i kažem da smo svi u ovoj zajednici malo u krizi. Što se tiče kreativnosti, fali i kredibilitet, iskrena je Matijaševića ocjena.

Na urednikov upit kakva će biti komunikacija brendova u naredne, primjerice, tri godine, Matijašević procjenjuje kako će se cijeli pristup stvaranju brenda i razlogu postojanja brenda zapravo malo promijeniti – osim naravno pozicioniranja i profita, sve veća težina bit će na sudjelovanju brenda u nekakvim društveno bitnim stvarima, društveno relevantnim stvarima te da ljudi zaista osjete da ti brendovi postoje tu s nekakvim razlogom i da iskorištavaju tu snagu u pozitivnom smjeru za zajednicu.

 

poslovni.FM

poslovni.FM

Nastao kao izraz želje da se dobre priče i događanja, kao i uspjesi poduzetnika predstave širom krugu ljudi, posebno i zato što u današnjim mainstream medijima gospodarstvo i poduzetništvo ne dobivaju količinu prostora koja bi bila u skladu s njihovom snagom i značenjem, na hrvatskom medijskom tržištu pokrenut je PRVI POSLOVNI RADIO koji će sve svoje aktivnosti usmjeravati i provoditi pod brendom poslovniFM.

W: poslovnifm.com

Petak, 26.01.2024.