Matematičar izračunao koliko oboljelih možemo očekivati u Hrvatskoj: Za 10-ak dana broj će naglo skočiti, ali bi ih ukupno moglo bi biti manje od 3000

FOTO: YouTube Screenshot

Matematičar izračunao koliko oboljelih možemo očekivati u Hrvatskoj: Za 10-ak dana broj će naglo skočiti, ali bi ih ukupno moglo bi biti manje od 3000

- Jedna mi prijateljica iz studentskih dana kaže da je porast broja oboljelih od koronavirusa oko 15 dnevno. Nažalost, ne ide to tako, jer rast je još uvijek eksponencijalan i bit će takav još najmanje 8-10 dana. Nadajmo se da će poslije biti linearan, a onda sa sve manje novooboljelih - kaže populani splitski matematičar Toni Milun, koji je napravio video na temu koronovirusa te ga objavio na stranici tonimilun.hr.

- Imamo sreću da se kod nas virus počeo kasnije širiti nego u mnogim europskim državama i zato smo na vrijeme poduzeli mjere zaštite. Napravio sam neke procjene, ali to su samo brojevi. Epidemiologija nije matematika... - navodi splitski matematičar u videu, kojeg prenose novinari Slobodne dalmacije.

Pazite, dovoljno je da se pojavi jedan superširitelj, koji će zaraziti više od onih prosječnih dvoje ljudi. Brojevi podivljaju... To se dogodilo Italiji i Južnoj Koreji.

Mi smo 16. ožujka uveli velike mjere zaštite. Učenici i studenti uče online. Većina ljudi ostaje doma, manje se krećemo. Nažalost, još nekih desetak dana, do pred kraj ožujka, moramo očekivati eksponecijalni rast.

A što poslije? Ako se naše mjere, poput kineskih, pokažu jednako učinkovitima, mogli bismo zaustaviti zarazu. Vidjeli smo kakav se kolaps zdravstvenog sustava dogodio u Italiji. I zato smo oprezniji od Talijana.

- Nadajmo se da ćemo za desetak dana imati manje od tisuću zaraženih. 800. Možda manje. 500. To je optimistična prognoza. A onda u zadnjem tjednu ožujka linearni rast, recimo 1000, 1200. I onda bi sa svakim danom trebao uslijediti sve manji broj novooboljelih. Tu ide usporavanje.

Mi bi smo uistinu mogli imati manje od 3000 ukupno oboljelih, kako je ministar Beroš prognozirao. Unatoč ovako velikom broju, nekako se osjećam opimistično – kaže splitski matematičar napominjući kako je uoočio i jednu zanimljivost u slučaju Hrvatske.

 

Koronavirus iz kuta matematike 02 Usporedba s ostalim drzavama from Toni Milun on Vimeo.

Slične teme: 


Izvor: Slobodna Dalmacija

LinkedIn

LinkedInPratite nas na LinkedIn-u zato što svakodnevno donosimo najnovije oglase, vijesti i savjete za traženje posla i razvoj karijere -> www.linkedin.com/company/posao-hr

LinkedIn - posao.hr

Petak, 27.03.2020.